commons.wikimedia/Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres
Aleksander Šalenberg

Austrija dosledno nastavlja da korača svojim putem pružanja pomoći na licu mesta u suočavanju s migrantskom krizom, bez populizma, istakao je danas ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg, saopštivši odluku vlade da poveća pomoć za izbeglice u Grčkoj.

Šalenberg je, nakon sednice vlade, rekao da je odlučeno da se pomoć za izbeglice u Grčkoj udvostruči na dva miliona evra.

Ta pomoć će biti upućena preko UNHCR-a u cilju poboljšanja situacije na licu mesta.

Ukazao je da je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer već na putu u Grčku sa 55 tona pomoći.

– Mi konkretno i suštinski pomažemo tamo gde treba, dok drugi diskutuju o prijemu izbeglica, što će trajati više nedelja ili meseci – kazao je Šalenberg, osvrnuvši se posebno na kritike zvaničnog Berlina.

Preneo je i da je vlada donela odluku da poveća fond za pomoć u elementarnim nepogodama u inostranstvu sa 25 na 50 miliona evra, i da je planirano da se obezbedi svota od 60 miliona evra.

– To su pare kojima konkretno na licu mesta želimo da pomognemo gde možemo – rekao je Šalenberg.

On je dodao da je doneta i odluka da se poveća dotacija Austrije UNHCR-u, i to za četiri puta, čime Austrija jasno stavlja do znanja da pruža podršku svima koji su u nevolji.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je Zelenima u vladi bilo važno da se pomogne izbeglicama, ali i najavio da neće odustati od prijema izbeglica, čemu se protivi koalicioni partner – Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here