EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Aleksander Šalenberg

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg poručio je danas novom predsedniku SAD da Austrija i Evropa drže ispruženu ruku saradnje preko Atlantika, jer se globalni izazovi kao što su pandemija, međunarodna krizna žarišta, terorizam i ekstremizam mogu rešiti samo u tesnom partnerstvu i u okviru međunarodnih saveza.

Istovremeno je Šalenberg, u autorskom tekstu u bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, upozorio na ponavljanje starih grešaka.

– Ne smemo samo čekati i nadati se da će svetski policajac SAD da se vrati i da će nova administracija rešavati sve naše probleme. Ta vremena su prošla. Moramo sami u Evropi rešavati naše domaće zadatke. Potrebna nam je jedinstvena, samouverena i prema spolja delotvorna EU, koja preuzima samoodgovornost – objasnio je Šalenberg.

Rekao je da očekuje tešnju saradnju na međunarodnoj sceni.

– Tu je, za vreme administarcije Donalda Trampa, bilo dosta preduzetih koraka unazad – Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija. Međutim, ne postoji vakuum u politici. Ako se povlače SAD, Kina jača. Ali taj razvoj nije u našem interesu. Želimo da u takvim organizacijama budu naše zapadne vrednosti snažnije zastupljene i tu nam SAD trebaju kao snažan partner – istakao je šef austrijske diplomatije.

Ocenio je važnim signalom najavu novog predsednika SAD Džozefa Bajdena da će se njegova zemlja vratiti Pariskom klimatskom sporazumu.

– Austrija i EU su postavile ambiciozne ciljeve. Ali svi znamo da klimatske promene ne poznaju granice. Nećemo uspeti da postignemo preokret, ako EU sama vodi borbu. Posebno SAD i Kina moraju dati svoj doprinos – naglasio je Šalenberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here