EPA/Christian Bruna
Aleksander Šalenberg

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg poručio je da nema datuma za okončanje lokdauna za nevakcinisane.

Austrijska vlada ranije je najavila da će lokdaun trajati za vakcinisane i izlečene od kovid19 do 12. decembra, a da će biti nastavljen za nevakcinisane, i to i duže od Božića.

Šalenberg je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u pokrajinskom domu austrijskog parlamentu naglasio da svako ima mogućnost da se vakciniše i da je sadašnji lokdaun pre svega opterećenje za vakcinisane, koji su ponovo suočeni sa ograničenjem sloboda.

Rekao je da je odluka o lokdaunu za sve bila teška, te da je glavni prioritet vlade da zaštiti građane i što više navede da se vakcinišu.

„Samo tako možemo izbeći dalje lokdaune“, podvukao je on.

Takođe je branio odluku o uvođenju obaveze vakcinisanja.

„Dosadašnje mere nisu bile dovoljne da se poveća spremnost na vakcinaciju do potrebne stope. Dugo je postojao konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija. Sada moramo pogledati realnost u oči“, objasnio je on.

Šalenberg je kazao da je stopa vakcinacije u Austriji niska pre svega što u zemlji ima previše političkih snaga koje se javno bore protiv vakcine i ljude plaše.

„To je neodgovorno“, poručio je poslanicima Slobodarske partije (FPO).

I ministar zdravlja Volfgang Mikštan branio je u parlamentu odluku o lokdaunu rekavši da je zaključavanje pouzdani instrument za razbijanje talasa infekcije.

U vezi obavezne vakcinacije istakao je da će u donošenje zakona biti uključeni eksperti, socijalni partneri i civilno društvo, kao i da će postojati normalan postupak razmatranja.

Upitan za delotvornost veterinarskog preparata „Ivermectin“ rekao je da ne raspolaže podacima, ali da postoje već prva trovanja, kao i da lek nije odobren za lečenje ljudi, te su i proizvođači izdali upozorenje.

Vanredna sednica održana je na zahtev SPO, koja je ukazala da je vlada doživela potpuni krah u upravljanju krizom.

Poslanici SPO uputili su čak 87 pitanja Šalenbergu i Mikštajnu, kritikujući ih za neuspeh u vakcinaciji i propuštanju prilike da se tokom leta zemlja pripremi za tešku jesen i zimu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here