EPA/Akhter Gulfam

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ne veruje da je, dogoročno gledano, dobro ako bi sve Avganistance koji napuštaju zemlju doveli u Evropu.

Šalenberg je, u intervjuu za televiziju “Puls 24”, naglasio da situacija iz 2015. ne sme da se ponovi i založio se za smeštaj avganistanskih izbeglica u susednim zemljama Avganistana, dodajući da je to i u interesu samog Avganistana.

Posebno je kritikovao Italiju, čija ministarka za regionalna pitanja Mariastela Đelmini je prebacila Austriji nedostatak solidarnosti.

– Ako bi Italija želela da dostigne broj pripadnika avganistanske zajednice u Austriji po glavi stanovnika, mora najpre da primi 270.000 do 300.000 Avganistanaca. Tek tada možemo dalje da razgovaramo – poručio je on.

U vezi izveštaja o kršenju ljudskih prava od strane talibana, Šalenberg je kazao da su izveštaji UN zabrinjavajući, ali da još nije dobio potvrde takvih informacija.

– Stanje je još nejasno, ali postoje velike sumnje prema talibanima. Moj prioritet je da ljudima kojima je potrebna pomoć, građanima Austrije i onima koji imaju boravišnu dozvolu, što pre omogućimo da napuste Avganistan – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here