EPA/Florian Wieser
Aleksander Šalenberg

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je danas da su SAD neophodan partner u rešavanju kosovskog pitanja.

Šalenberg je, nakon razgovora sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom u Beču, kazao da EU i Sad treba zajedno da pomognu u pronalaženju rešenja na evropskom tlu.
Rekao je da je čuo za razgovore Beograda i Prištine u SAD početkom septembra.

Šalenberg je, na konferenciji za štampu, kazao da je sa svojim američkim kolegom razgovarao, pored bilateralnih pitanja, o međunarodnim pitanjima od Libije do Zapadnog Balkana.

Ukazao je da je Austrija posebno zabrinuta zbog situacije koja može da eskalira u Mediteranu između Grčke i Turske, te da je to pitanje od visokog prioriteta u EU.

– Akcije koje su preduzete od pojedinih zemalja, posebno reklasifikacija Haja Sofije, treba da budu povod za novu analizu odnosa EU i Turske objasnio je on.

Što se Belorusije tiče kaže da je situacija zabrinjavajuća i da predstavlja nazadovanje.

Upitan da li Austrija podržava sankcije EU protiv Belorusije Šalenberg je objasnio da šefovi diplomatije Unije danas neće razgovarati o sankcijama, već o situaciji u toj zemlji.

– Ne želimo da Belorusiju guramo dalje u rusku hemisferu. Želimo da vidimo da se Belorusija razvija po pitanju vrednosti i standarda. Sa sastanka treba da se pošalje jasna poruka EU za prestankom nasilja i uspostavljanje nacionalnog dijaloga. Ako dođe do dijaloga neće biti potrebne sankcije EU – objasnio je on.

Pompeo je kazao da smatra da che svet odgovoriti jedinstveno na situaciju u Belorusiji i izrazio nadu da che biti pronadjeno ressenje u korist beloruskog naroda.

Šalenberg i Pompeo istakli su da dve zemlje dele iste vrednosti i način života, koji su, globalno gledani, ugroženi.

Na konferenciji za štampu u dvorcu Belvedere, gde je potpisan Državni ugovor kojim se Austrija oslobodila savezničkih snaga 1955., za koji je Šalenberg rekao da je dokaz snažne istorijske veze i partnerstva, ukazano je da postoje razlike u stavovima po nekim pitanjima, ali da one ne smeju biti prepreka za saradnju.

– Verujem da treba da budemo jedinstveni u kompleksnom svetu u odbrani zajedničkih vrednosti. Partnerstvo ne znači da smo jedinstveni o svim stvarima. Znak prijateljstva je da možemo otvoreno da razgovaramo o razlikama – podvukao je Ssalenberg.

Pompeo je naglasio da odnosi dve zemlje treba dalje da jačaju i da se odnos, ma šta govorili mediji, zasniva na zajedničkim vrednostima i poštovanju.

Ukazao je, kao primer dobre saradnje i poverenja, činjenicu da je Austrija od skoro ušla u takozvani program državnog partnerstva SAD.

Pompeo se osvrnuo i na izgradnju 5G mreže, ističući da bi trebalo isključiti kineske kompanije iz tendera, jer, kako tvrdi, Komunistička partija Kine telekomunikaciju služi za špijuniranje.

Šalenberg je na to odgovorio da je Austrija svesna situacije, posebno imajući u vidu da je Ministarstvo spoljnih poslova bilo predmet višemesečnog napada hakera.

On je ukazao da u EU postoji zajednički stav koji ima za cilj jačanje sajber bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here