commons.wikimedia/Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres
Aleksander Šalenberg

Svetu su danas više nego ikada potrebne snažne Ujedinjene nacije (UN), istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je, na svečanosti u bečkom sedištu svetske organizacije povodom 75-te godišnjice potpisivanja Povelje UN, podsetio da je aktuelna pandemija po prvi put stavila pred iste izazove sve nacije sveta.

– Svi znamo da pandemija još nije prošla. Pokazala nam je koliko zavisimo jedni od drugih i da moramo da sarađujemo kako bi prevazišli aktuelnu krizu. Za to su nam potrebne snažnije UN – naglasio je on.

Šalenberg je kazao da korona kriza nije jedini izazov, već da su dovedeni u pitanje i pojmovi međunarodne saradnje i multilateralne diplomatije.

Austrija, kao i mnoge druge male i srednje zemlje, prema njegovim rečima oslanjaju še na rešenja putem pregovora za globalne probleme.

Šalenberg je naglasio da je neophodno imati međunarodni poredak koji se zasniva na pravilima, među kojima su ključni dobro upravljanje, otvorena tržišta i da su sporazumi svetinja.

Podsetio je da je Austrija aktivni član UN i ponosan domaćin četvrtog sedišta svetske organizacije.

Izrazio je spremnost Austrije da 2027/2028. po četvrti put, kao nestalna članica, uđe u Savet bezbednosti UN.

Generalna direktorka bečkog sedišta UN Gada Vali, takođe, se osvrnula na pandemiju i naglasila da je pokazala razlike među državama.

Vali se založila za podizanje svesti o osnovama Povelje UN, koja ima za cilj da svet bude bolji.

– Moramo verovati u snagu jedinstva – poručila je ona.

U video poruci je generalni sekretar UN Antionio Gutereš rekao da je danas, kao što je to bio slučaj pre 75 godine, važna vera u osnovna ljudska prava, ista prava za mušakrce i žene, dostojanstvo i međunarodno pravo, kao i mirno rešavanje sukoba.

– UN su osnovane pre nego što su se pojavile pretnje kao što je sajber kriminal ili govor mržnje preko društvenih mreža, ali naša Povelja pokazuje da se moramo suprostaviti tim izazovima – kazao je on pozivajući na jedinstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here