EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Aleksander Šalenberg

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg nada se promeni kursa SAD po pitanju međunarodne politike, ističući da bi Austrija želela saradnju sa Amerikom u vezi Zapadnog Balkana.

– Oblast gde bi Austrija želela mnogo tešnju saradnju sa Amerikom je Zapadni Balkan – kazao je Šalenberg u intervjuu austrijskim dnevnicima “Klajne Cajtung” i “Noje Forarlberger Nahrihten”.

S tim u vezi je posebno pomenuo kosovsko pitanje i Bosnu i Hercegovinu.

– Američko soliranje, koje bi nas iznenadilo, ne bi više trebalo da bude u vezi Zapadnog Balkana – naglasio je Šalenberg.

Izrazio je uverenje da će i novi predsednik Džozef Bajden nastaviti politiku Donalda Trampa u vezi sa Bliskim istokom, ali i da veruje u promenu politike SAD prema Iranu, dok prema Kini, kaže, SAD neće promeniti svoju poziciju.

– Ako sada mislimo da se prethodne četiri godine mogu jednostavno zaboraviti i izbrisati iz knjiga istorije, onda bi napravili veliku grešku. Sigurno su te godine bile hladan tuš, poziv na buđenje, za neke zastrašujuće, i zbog toga bi bilo dobro da iz njih povučemo pouke. Najgluplje što bi Evropa sada mogla učiniti bi bilo da se, nakon olakšanja, odmara i misli – ”ura, sada smo ponovo tu gde smo bili” . Svetski policajac Amerika ponovo bdi nad nama i možemo preći na dnevni red – objasnio je on.

Šalenberg je podsetio da je mnogo toga što je Trampova administracija hladnokrvno poručila Evropi već rečeno i pod administracijama Baraka Obame, Bila Klintona i Džordža Buša.

Zbog toga, smatra, Evropljani bi trebalo da se upitaju gde im trebaju Amerikanci, gde bi trebalo i gde bi se Evropa mogla strateški učiniti interesantnom.

– Međunarodno će nam SAD trebati mnogo više u Libiji, u Mediteranu, na Bliskom istoku i kod multilateralne saradnje – poručio je Šalenberg.

Ukazao je da je povlačenje SAD iz međunarodnih organizacija bila teška taktička greška, jer sada u njima nije nastao politički vakuum, već ga je, na primer, popunila Kina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here