EPA/Boris Pejović
Jakov Milatović sa suprugom Milenom

Građani Crne Gore biraće predsednika države u drugom krugu izbora gde će koplja ukrstiti aktuelni šef države Milo Đukanović (61) i lider Pokreta Evropa sad Jakov Milatović (37) koga analitičari već vide kao pobednika 2. aprila. Milatoviću uveliko stiže podrška lidera parlamentarnih partija, a on obećava da će Đukanovića poslati u političku penziju.

U prvom krugu aktuelni šef države je osvojio 35,3 odsto, a lider Evropa sad 28,9 odsto podrške birača, ali je Milatović, kako za “Vesti” objašnjava politički analitičar Vladimir Pavićević, favorit drugog kruga.

– Već danas njemu stižu poruke podrške lidera svih relevantnih političkih formacija koji deluju u ime pobedničkih saveza iz 2020. godine na parlamentarnim izborima – ukazao je Pavićević.

Mišljenja je i da će 2. aprila i izlaznost biti visoka, tako da Milatović može da računa na podršku od 55 odsto i više onih koji će glasati.

– Sve to znači i da tada idemo ka punom razvlašćivanju Mila Đukanovića, što će značiti dalju stabilizaciju prilika u crnogorskoj politici – naveo je Vladimir Pavićević u izjavi za naš list.

Podrška Milatoviću je u postizbornoj večeri stigla od jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića koji je treći sa 19 odsto glasova.

Mandić je pozvao sve građane da podrže Milatovića, a svoje birače da “do poslednjeg izađu” i glasaju za njega bez obzira da li će poštovati tu podršku. Od lidera URA Dritana Abazovića stigla je juče “iskrena i nedvosmilena podrška za glatku pobedu u drugom krugu”.

– Ceo tok kampanje, izborni dan i konačno proglašenje rezulatata predsedničkih izbora predstavljaju veliku pobedu demokratije u Crnoj Gori – kazao je Abazović.

Demokrate će odluku o podršci Milatoviću doneti na stranačkim organima, a njihov lider Aleksa Bečić, za koga je na predsedničkim izborima glasalo 11 odsto, ukazao je da većina koja je pobedila na parlamentarnim izborima 2020. ima u prvom krugu predsedničkih osvojenih oko 60 odsto, odnosno 10 odsto glasova više nego tada. Naveo je i podatak da je Milo Đukanović u prvom krugu osvojio 20 odsto glasova manje nego na predsedničkim izborima pre pet godina.

Milo Đukanović je pred birače izašao s pobedničkim govorom, ali se na njegovom licu jasno videlo neraspoloženje. On je istakao je da će raditi na aktiviranju podrške za drugi krug.

– Očekujem pobedu. Nema kandidata koga sam priželjkivao, ko god da dođe, slabiji je od mene – kazao je Đukanović.

Međutim, Jakov Milatović uveren je da će u drugom krugu Đukanovića poslati u političku penziju. On je ishod glasanja u prvom krugu proglasio “pobedom svih koji su bili diskriminisani, čija su deca napustila zemlju trbuhom za kruhom, svih koji su bili siromašni”.

Milatović koji je po struci ekonomista s diplomom prestižnog Oksforda bio je ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, a bio je dete kad je Milo Đukanović otpočeo svoju vladavinu u Crnoj Gori dužu od tri decenije.

Od Srba zavisi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbi predstavljati odlučujući faktor od kojeg će zavisiti rezultati u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Dačić je u osvrtu na presek rezultata prema kojima je dsedničkih izbora u Crnoj Gori i dodao da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da su zajedno ocenili kao značajno što su kandidati koji okupljaju srpske glasove postigli dobar rezultat.

Velika izlaznost

Prema podacima posmatračkih organizacija, na izborima je glasalo 63,6 odsto ili oko 344.700 birača, a građani Crne Gore će 11. juna ponovo na glasanje, pošto je Đukanović uoči predsedničkih izbora raspustio skupštinu jer mandatar Miodrag Lekić nije formirao vladu.

Vlada premijera Dritana Abazovića, lidera pokreta URA, pala je u avgustu prošle godine pošto joj je DPS uskratio podršku zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim je SPC garantovana svojina nad njihovim crkvama i manastirima u Crnoj Gori. Od tada Abazovićeva vlada radi u tehničkom mandatu.