Menjam život iz korena, reči su koje žene često izgovaraju. A još češće nakon što to izuste, upute se pravac kod frizera ili po farbu za kosu. Ako uđu u salon kao brinete, izađu kao plavuše ili obratno. Ukoliko se odluče da budu sami svoj majstor ili da pozovu prijateljicu da im glumi gurua za vlasi, moraju da znaju nekoliko smernica za farbanje kose u domaćoj radinosti.

Pre nego što se upustite u tu avanturu morate da znate da na tržištu postoji sijaset brendova farbi za kosu, isto toliko nijansi ali i više različitih vrsta boja. Dame koje vole prirodnu kozmetiku i beže od “hemije” kao đavo od krsta mogu da kupe kanu. Kana je prirodna boja i zato ima moć da se nakon izvesnog vremena izmeni nijansa vlasi. Zato treba biti oprezan. Drugi, “bezbedniji” proizvodi pomoću kojih preko noći može da se postane vatrena crvenokosa su kolor sprejevi. Trend farbanja vlasi kolor sprejevima hara već izvesno vreme. Prodaju se u svim mogućim nijansama od roze, ljubičaste, zelene i ispiraju se nakon jednog ili dva pranja. Kolor šamponi samo nijansiraju kosu i ispiraju se nakon nekoliko pranja. Postoje i prelivi za kosu. Oni traju do desetak pranja, ne pokrivaju sede i nijansiraju vlasi. Trajne farbe mešaju se s najmanje šestoprocentnim, a najviše dvanaestoprocentnim hidrogenom. To su boje koje imaju moć da pokriju sede i od crne dlake naprave plavu i obratno. Ne ispiraju se i ako se ne koriste po uputstvu, mogu da naprave više štete nego koristi.

Više štete nego koristi

Frizeri apeluju na žene da dobro razmisle pre nego što ishitreno donesu odluku zbog koje će se kajati. Takođe navode da dame moraju da se raspitaju šta kupuju i stavljaju na kosu jer mogu da izgore vlasi i imaju trajne i teške posledice po skalp glave.