pixabay.com

Evropska komisija je nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova kritikovala kosovske planove o otvaranju ambasade u Jerusalimu, podsećajući na stav Evropske unije, po tom pitanju u skladu sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1980.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je stav EU potpuno isti kao i kada je postavljeno to pitanje prošle godine nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Trampove administracije 4. septembra.

– Stav EU o ambasadama u Jerusalimu je jasan: u skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu – rekao je Stano.

On je ocenio da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

– Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. Unija očekuje da Kosovo deluje u skladu sa ovom opredeljenošću i u skladu sa evropskom perspektivom – istakao je Stano.

Kosovo i Izrael u ponedeljak su uspostavili diplomatske odnose. Na zvaničnoj ceremoniji sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi.

Posle izjava u kojima su se on i ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stubla zahvalili i čestitali međusobno, Aškenazi je otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

1 KOMENTAR

  1. sta nas to interesuje jos ce vucic preseliti ambasadu kao sto je potpisao. mi smo najvece bydaletine na ovoj planet, iskreno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime