Youtube
Valentin Incko

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević stekao je novog moćnog “neprijatelja”, jer je posle političara, novobogataša i kompromitovanih kolega iz pravosuđa, koje žestoko kritikuje u javnosti, “stao na žulj” i najvećem centru moći u BiH – Kancelariji visokog predstavnika i njenom šefu Valentinu Incku. Blagojević je, kako ukazuju analitičari, savijenu kičmu pravosuđa uspravio odlukom da ne primenjuje Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik.

– Ovlašćenja visokog predstavnika određena su Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s tim da nijedna od odredaba Aneksa 10, niti bilo koja druga odredba Dejtonskog mirovnog sporazuma visokom predstavniku, ne daje pravo da preuzme zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini, to jest da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis – naveo je Blagojević u presudi kojom je razoružao OHR i osporio mu pravo da nameće zakone, što su činili skoro svi dosadašnji visoki predstavnici, uključujući i Incka, koji već duže vreme najavljuje da će ponovo posegnuti za tim alatom, preteći zvaničnicima Republike Srpske da će se suočiti sa sankcijama ukoliko ne budu sproveli njegove naloge.

Banjalučki analitičar Željko Budimir, stručnjak za međunarodne odnose, smatra da je odluka sudije Blagojevića istorijska.

– To je prva ovakva odluka jednog suda u BiH. Ova presuda pokazuje na koji način možete da ne primenjujete nametnute zakone. Mehanizam nametanja zakona i “predlaganja” mera, koje koristi visoki predstavnik, služi tome da pokaže da neka od strana nema izbora i mora da prihvati nametnutu odluku. Sudija Blagojević svojom presudom je pokazao da izbor postoji, a to je da institucije RS ne primenjuju nametnuta rešenja – objasnio je Budimir.

Da se i institucije Srpske spremaju na sličan odgovor Incku potvrđuje najava predsednika Skupštine RS Nedeljka Čubrilovića. Komentarišući ultimatum OHR-a po kojem parlament Srpske ima rok do maja da oduzme odlikovanja “osuđenim ratnim zločincima” ili će se suočiti sa kaznama, Čubrilović je rekao da će Skupština zauzeti stav ako bude smatrala da je to potrebno i odgovoriti na izjave šefa OHR-a.

– Očekivanja i priželjkivanja nekih političara u BiH iz reda samo jednog naroda, čiji je, kako se čini, glasnogovornik visoki predstavnik, mogu biti puke želje, ali ne i obaveza najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srpsko. Visoki predstavnik treba na osnovu prava i zakonu zasnovanih činjenica da rešava ta pitanja, a nikako da ispunjava želje pojedinih stranaka iz reda jednog naroda – poručio je Čubrilović.

Povratak u srednji vek

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ocenio je da su retorika i ponašanje Valentina Incka takvi kao da se on vratio u srednji vek.

– Ostvarenje njegovih najava o korišćenju bonskih ovlašćenja vratile bi BiH unazad. Od onoga o čemu priča, a to je dodeljivanje povelja u Skupštini RS, prošlo je skoro pet godina. Incko je odlučio da preduzme korake, koji će iskomplikovati situaciju u BiH i podići napetost između naroda i entiteta, umesto da deluje korektivno, što je njegov zadatak – ukazao je Stevandić, dodajući da Incko godinama vodi mali privatni rat protiv Srpske, njenih institucija i funkcionera.

Akumulacija kapitala podstiče korupciju

Istina je proterana iz sudnica, poručio je svojevremno sudija Milan Blagojević, komentarišući stanje u domaćem pravosuđu, kao i prilike u društvu. Prema njegovom mišljenju, glavni razlog za sunovrat društva, kao i za anomalije u pravosuđu je kapitalistički sistem odnosa, koji je u RS i BiH na početku.

– Mi ovde još imamo prvobitnu akumulaciju kapitala. Ona ne samo da onemogućava istinsku borbu protiv korupcije već i podstiče na nju kao obrazac ponašanja. Naime, potreba za akumulacijom kapitala rađa poseban tip nekulture, u čijoj osnovi stoji bezglava jurnjava za što boljim sopstvenim pozicioniranjem u vodećim političkim strankama i javnoj vlasti, jer iskustvo potvrđuje da samo to omogućuje pojedincu da se obogati. Materijalno bogatstvo je najvažniji kriterijum u kapitalističkom sistemu odnosa. Potvrdu toga ovde možemo naći svakodnevno – smatra Blagojević.