Tanjug/AP

Prvi put otkad smo ušli u pregovore o pristupanju EU, za šest meseci predsedavanja jedne države članice, Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje. Ovog puta za otvaranje novih poglavlja Srbija je među članicama EU imala ozbiljnu opoziciju.

Ambasadori 27 zemalja članica nedavno nisu postigli konsenzus o otvaranju poglavlja 2 u pregovorima sa Srbijom, a zemlje članice su zatražile da se o nastavku otvaranja pristupnih poglavlja razgovara odmah nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku koji je najavljen za jesen.

Nezvanično se može čuti da je protiv novog napretka Srbije ka EU bilo značajno više članica nego ranije, a prema nekim informacijama tome su se, između ostalih, protivile Bugarska, Nemačka, Holandija…

Diplomata Srećko Đukić za Nova.rs navodi da je najmanje šest država bilo protiv da se otvori novo poglavlje sa Srbijom i smatra da će, ukoliko se nešto ne promeni, biti sve više zemalja koje će tome da se protive.

– Imali smo veliki vremenski bonus. Međutim, zbog našeg odnosa prema EU i Briselu bićemo sve više pod lupom i sve ćemo teže otvarati poglavlja. Odluka da ovog puta ne bude otvoreno nijedno za mene je sasvim očekivana, jer su procesi evropskih integracija u Srbiji odavno stali – kaže Đukić.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta, kaže da se prolongiranje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom očekivalo, s obzirom na izveštaj EK od prošle godine i “non pejper” koji nam je upućen u maju…

– Naš odnos sa Briselom za vreme kovid krize ozbiljno je shvaćen. Rešavanje kosovskog problema jeste bitno, ali nije jedini uslov. Poglavlja 23 i 24 imaju jednak značaj i mogu isto tako da zaustave pregovore – ističe Međak.

6 COMMENTS

  1. Jedino mi je žao što nas blokira demokratska gromada kao što je Bugarska u kojoj su korupcija i kriminal potpuno iskorenjeni

  2. Nije to zbog našeg odnosa do EU, nego zbog njihovog odnosa do Srbije ito ne samo onih šest, koje se protive!To mi liči na ono, kad momak hteo da ženi devojku, ona ga ne ferma ić posto, a on kao magarac zapeo, pa zapeo, da mu se ceo komšiluk smeje!

  3. Никада нећемо бити довољно мали да би нас примили. И да само С остане неће моћи. Не заборавите Румунију. Надам се и да неће.

  4. Taj samar nije bio dovoljno snazan da probudi sanjalice. Kad bi se radilo o realnim gledistima, niko ne bi dao svoj glas za “demone”. A ovi i dalje mastaju i prizeljkuju. Srbija i Turska nikad nece biti clanovi EU. S tom razlikom da Turska i nije u Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here