Youtube/OSCE Mission in Kosovo

Izborom rukovodioca institucija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), uz brojne ustupke, danas posle podne je završen dvodnevni ministarski Samit.

Svih 57 članica glasalo je za predlog predsedavajućeg OEBS-u Albanije, prema kojem je budući generalni sekretar ove organizacije nemačka diplomatkinja Helge Šmit.

Šmit je do skoro upravljala Generalnim sekretarom spoljne službe EU i time je zauzimala važnu ulogu u diplomatiji Unije.

Nekadašnji italijanski poslanik Mateo Mekači preuzeće dužnost direktora Kancelarije za demokratsek institucije i ljudska prava (ODIHR).

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Tereza Ribiero izabrana je za novog izaslanika za slobodu medija.

Kazahstanski diplomata Kairat Abdrahmanov je postavljen za novog visokog komesara OEBS za nacionalne manjine.

Ove četiri visoke funkcije u OEBS-u bile su neupražnjene od početka leta, jer nije bilo moguće naći konsenzus o novom izboru, odnosno produženju mandata dotadašnjih rukovodioca.

Albanija je, na kraju predsedavanja OEBS-u uspela da izbori konsenzus za odluku.

S tim u vezi je Albanija morala da uzme u obzir struktni zahtev Rusije da među četiri rukovodećih kadrova OEBS bude i jedan predstavnik Zajednice nezavisnih država.

Na kraju Samita mađarski šef diplomatije Peter Sijarto izazvao je pažnju javnosti što je priznao da je dogovor postignut i nakon što je njegova zemlja dobila „velikodušnu ponudu“.

On je to rekao u vezi činjenice da od Mađarske predložena kandidatkinja za mesto visokog komesara za nacionalne manjine nije izabrana za tu funkciju, ali da će biti budući specijalni izaslanik za žene, mir i bezbednost.

Inače po prvi put u istoriji OEBS, usled pandemije, Samit ministara održan je virtuelno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here