EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da samo Sjedinjene Američke Države mogu da donesu sporazum o uzajamnom priznanju između Kosova i Srbije, svi ostali napori su uzaludni.

Tači je rekao da je sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, postignutim 4. septembra u Beloj kući, američki predsednik “postigao nemoguće”.

– Ono što nas čini veoma srećnim i ponosnim, nakon mnogih napora ovo međusobno priznanje dogodilo se u Beloj kući, pa je došlo preko Vašingtona. Imaćemo više mira. U vreme kada je to započeo (američki izaslanik za dijalog) Ričard Grenel, bili smo vrlo skeptični. Kada je pokušao da ostvari ovo što se sada dogodilo, imali smo nadu i optimizam da je to prava adresa i da može biti finalizovan u Beloj kući. Predsednik Tramp se potrudio da to omogući. Radio je ono što drugi nisu radili 20 godina. Iako se može videti da se ekonomska normalizacija može dogoditi u Vašingtonu, uveren sam da se može dogoditi i politička normalizacija, a uzajamno priznanje može se dogoditi samo u Vašingtonu. Ostali pokušaji su uzaludni. Oni su gubljenje vremena – rekao je Tači.

Dodao je da očekuje da će priznanje Kosova od Izraela biti od koristi i zemljama u regionu.

Istakao je da Kosovo stoji uz Izrael u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here