Madlenianum
Scena iz predstave Dama iz Maksima

Maj mesec je mesec miomirisa, mesec kada sve pupi, i kada se bude ljubavi, čak i one zabranjene i tragične, maj je mesec trešanja čiji nas cvet podseća na daleki Japan. Upravo zbog toga je Madlenianum ove nedelje pripremio predstave u kojima je u fokusu ljubav, strasna, nedostižna, ubistvena, jer “samo dela ljubavi ostaju”…

U sredu je tradicionalno emitovanje opere – opera Madam Baterflaj Đakoma Pučinija je ostala zabeležena kao prva sajber opera kod nas. Reditelj Dejan Miladinović je pokazao da pojmovi iz virtuelnog sveta, poput sajber prostora, heroja i antiheroja iz video igrica mogu postati deo jedne opere, i to opere koja je napisana 1904. godine!

Na premijeri 13. maja 2007. godine u ovom spektaklu nastupili su gosti iz Amerike: Ailan Žu, zvezda američkih scena poreklom iz Kine, u ulozi Ćo Ćo San i Marčelo Bedoni koji je pevao rolu Pinkertona, a novom postavkom jedne od najslavnijih operskih ljubavnih priča dirigovao je Stanko Jovanović, koji se već istakao u predstavama Dve udovice i Travijata.

Madam Baterflaj

U petak 22. maja možete gledati varijete predstavu nastalu po čuvenom romanu Plavi anđeo, u dramatizaciji Branislava Pipovića, koji je pisao i songove i muziku za ovu predstavu. Komad je premijerno izveden 8. oktobra 2013. na liniji postavke melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima.

Priča o zabranjenoj i neshvaćenoj ljubavi izmedju gimnazijskog profesora Imanuela Rata (Feđa Stojanović) i varijetetske pevačice Lole (Sloboda Mićalović u alternaciji Lucija Šerbedžija) prikazana je u jeftinom lokalu Plavi anđeo, gde je Lola zvezda programa, koja prva u profesoru Ratu prepozna pesničku dušu, a profesor Rat je prvi čovek koji u pevačici, koja prvenstveno prodaje gostima lokala svoje telo, vidi pravu umetnicu.

Plavi anđeo

Te dve umetničke duše se spajaju uz sva neodobravanja njihove okoline, ali ljubav koju dožive daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj.

U nedelju jedan vodvilj na repertoaru Madlenianuma – komedija Dama iz Maksima Žorža Fejdoa, nekrunisanog kralja komedije zabune. Blaziranost, ljubav, ljubomora – to su elementi ove komedije koja je u reditelju Slavenku Saletoviću i ekipi sjajnih i već više puta proverenih komičara pronašla svoje idealne tumače.

Postavka Madlenianuma premijerno izvedena 10. maja 2008. donela je pregršt veselja, zabave i smeha našoj publici. Ulogu gospodina Petipona igrao je Mihailo Lađevac, a raskošnu lepoticu Cicu Žeravicu Katarina Radivojević. Ovo je priča koja okrepljuje i ozdravljuje smehom, smejući se nama samima i našim pokušajima da od života uzmemo i ono što nam ne pripada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here