EPA/Clemens Bilan

U Austriji je trenutno samo još nešto malo više od jedne trećine respiratora slobodno, a kod kreveta na intenzivnoj nezi u bolnicama tačno polovina, proizilazi iz podataka Ministarstva zdravlja.

U Austriji ima trenutno 2.548 respiratora, a slobodno je samo još 908, ili 35 odsto.

Ostali respiratori su već u upotrebi za pacijente koji imaju i druga oboljenja od virusa korona.

Kapaciteti respiratora su različiti po pokrajinama, tako da je u Donjoj Austriji trenutno slobodno 50 od ukupno 550 uređaja. U Štajerskoj je slobodno 16 odsto kapaciteta, u Beču 19 procenata, a glavno žarište virusa korona, pokrajina Tirol, ima još 126 od ukupno 215 respiratora slobodno.

Najrelaksiranije je stanje u Salcburgu gde je 82 odsto respiratora slobodno, kao I u Gornjoj Austriji sa 70 odsto.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želeo je da naruči dodatnih 1.000 respiratora kod nemačkog proizvođača “Dreger”, ali je šef te kompanije Štefan Dreger, u nedavnom intervjuu “Špiglu” rekao da će Austrija moći dobiti svega 50.

Što se tiče kreveta na intenzivnoj nezi, za pacijente sa virusom korona stoji na raspolaganju 1.071 od ukupno 2.159. Trenutno je u Austriji 193 od ukupno 999 hospitalizovanih obolelih od koronavirusa na intenzivnim odeljenjima.

Prema procenama stručnjaka, broj obolelih koji će morati da budu hospitalizovani porašće do 7. aprila na 1.285 osoba, a broj onih za intenzivnu negu na 256. To je procena na osnovu pretpostavke da se nastavlja aktuelni trend sa krivom koja se zaravnjuje kao što je slučaj bio proteklih dana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime