Twitter/Radio Evropa e Lirë ‏
Protestni marš u Prištini

 Pokret Samoopredeljenje u Albaniji najavilo je da će u Tirani 28. novembra, na Dan zastave, nacionalnog praznika Albanaca, organizovati “Marš za jedinstvo”.

Iz Pokreta je saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahteva za nacionalno ujedinjenje, već usmeren na zahteve za ekonomske i političke promene, prenosi Kosovo Onlajn.

“Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana je sećanje na Deklaraciju nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i politicke promene, na veću sigurnost i na društveni napredak”, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da marš krene iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, sećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti Albanije.

I na Kosovu se obeležava 28. novembar.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here