pixabay.com
Moskva

„Rusija ima svoj interes da se pitanje Kosova ne reši jer ona Srbiji neće biti toliko privlačna jednom kada se ono reši“, smatra Maksim Samorukov, zamenik glavnog urednika moskovskog Karnegi centra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Rusija ne želi da se konflikt između Srbije i Kosova reši. Podrška Rusije je u ovom vremenu ključna za Srbiju, pre svega zbog situacije na Kosovu. Srbiji je potrebna Rusija na međunarodnom nivou i njena moć u Ujedinjenim nacijama, kako bi sprečila potpuno priznanje Kosova. Čim se konflikt reši, Rusija više neće biti toliko privlačna Srbiji – kaže on.

Samorukov objašnjava da su tom smislu i izjave koje dolaze od ruskih zvaničnika dvosmislene. S jedne strane, Rusija kaže da je spremna da podrži svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, ali s druge strane dodaje da bi to rešenje trebalo da bude bazirano na Rezoluciji UN 1244, koja onemogućava nezavisnost Kosova.

– Ali, svakako ne bih rekao da je Rusija glavna prepreka za rešavanje ovog konflikta. Ima tu mnogo prepreka na lokalnom nivou i dug je put do konačnog sporazuma, tako da Rusija može da se odmara, jer konačno rešenje nije na vidiku – kažao je Samorukov.

On ističe da  Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju i da ona nije spremna da u region uloži mnogo novca ili napora, ali ne želi ni Zapad na Balkanu.

– Geopolitički limbo u kome se region trenutno nalazi je idealan za Rusiju. To ne znači ni potpunu stabilizaciju, ni potpunu destabilizaciju, već nešto između. Rusija ne želi da se zamrznuti konflikti na Balkanu reše, jer upravo oni drže Zapadni Balkan dalje od NATO-a i Evropske unije, ali isto tako Rusija ne želi ni da ti konflikti postanu aktivni, jer i ona ima svoju crvenu liniju – zaključuje Samorukov.

2 KOMENTARA

  1. Sigurno da i nema sta da se resava to je jednom reseno za uvek da je Kosovo Srbija svako drugo zamaranje je cisto gubljene vremena Ok.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime