Srpski centar
RADOST: Mlade košarkaše obradovali pokloni

Srpski centar iz Beča predao je pomoć prikupljenu na nedavnoj kulturno-umetničkoj manifestaciji Humetnost 2023.

– Humetnost 2023 nas je ponovo odvela tamo gde su sloboda kretanja i detinjstvo mališana u ovom trenutku izuzetno ugroženi. Obišli smo ih u Severnoj Mitrovici, uručili sredstva koja smo prikupili i uverili se u entuzijazam trenera i malih košarkaša Omladinskog košarkaškog kluba Centar – prenela je delegacija Srpskog centra po povratku u Beču.

Dodaju da su igrali klikere sa decom iz Velike Hoče i pili vino iz tih krajeva od porodice Petrović koja već šestu generaciju ostaje na svom ognjištu.

– U Prizrenu smo prisustvovali polaganju mature srednjoškolaca Bogoslovije, 11. generacije đaka posle obnavljanja rada te ustanove. Posetili smo Dom kulture Gračanica i uverili se da kultura živi i da je volja pojedinaca da preživi i opstane – dodali su oni.

Sa mališanima u Velikoj Hoči

U manastiru Visoki Dečani sreli su se sa stipendistima, učenicima srednje škole u Osojanu kojima su predali stipendije za period do septembra ove godine.

– Mnogo emocija je pratilo naš četvorodnevni boravak koji je kao i sve dosadašnje posete ovim predelima potvrdio da ne smemo da zaboravimo te mališane i njihove osmehe. Hvala svima koji su učestvovali u projektu Humetnost 2023 i u prikupljanju stipendija za mališane iz Osojana – istakli su članovi Srpskog centra.

Gostima iz Beča uručena zahvalnica

Više od 150 umetnika i brojna udruženja Srba iz Austrije odazvalo se pozivu Srpskog centra da podrže rad OKK Centar iz Severne Mitrovice i pošalju podršku Srbima na Kosovu. Kako vide i doživljavaju Kosovo, likovnim radovima prikazali su polaznici Prosvjetine Škole srpskog jezika. Ti radovi našli su se na aukciji, a uz njih knjige, slike i druge umetnine različitih dobrotvora, ali i dres i lopta basket 3 na 3 reprezentacije Srbije, sa potpisima reprezentativaca, koji su pobedili na nedavnom Svetskom prvenstvu u Beču.

Učesnici

Humetnost je okupila nekoliko srpskih organizacija i klubova iz Beča – Dečji crkveni hor Svetosavci, Prosvjetin mali hor, orkestar Organizacije srpskih studenata u inostranstvu Beč, KUD Jedinstvo, KUD “Branko Radičević”, Klub mladih umetnika Prosvjete, Udruženje A:Kultura i Srpski centar.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here