Youtube/Samsung
Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung je već godinama vodeći svetski proizvođač pametnih telefona, a južnokorejska kompanija svoju dominaciju nastavlja i ove godine.

Prema najnovijem izveštaju o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine, Samsung je ostao vodeći po broju prodatih telefona u ovom periodu.

Najnoviji izveštaj o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine stiže iz kompanije International Data Corporation (IDC). U izveštaju stoji da je Samsung ostao vodeći svetski proizvođač pametnih telefona sa 23,4% tržišnog učešća i isporukama od 73,6 miliona prodanih telefona u prvom kvartalu tekuće godine. Iako je Samsung zadržao prvo mesto, kompanija je zabeležila pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, kada je južnokorejski gigant isporučio gotovo milion telefona više.

Na drugom mestu našao se američki tehnološki gigant Apple. Kompanija iz Kupertina imala je učešće od 18% na tržištu pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine. Apple je u ovom periodu prodao 56,6 miliona telefona. Međutim, za razliku od Samsunga, Apple je zabeležio porast prodaje u odnosu na isti period prošle godine i to za 2,2 procenta.

Nakon dve kompanije koje nisu iz Kine na prvom i drugom mestu, treće, četvrto i peto mesto zauzimaju kineske kompanije. Treći je bio Xiaomi sa tržišnim učešćem od 12,7%, odnosno prodatih 39,9 miliona telefona. Oppo je bio četvrti. Kompanija je u prvom tromesečju ove godine isporučila 27,4 miliona telefona, što je češće od 8,7%, dok se na petom mestu našao Vivo, s učešćem od 8,1%, odnosno 25,3 miliona isporučenih pametnih telefona.

Slično kao i Samsung, sva tri kineska brenda doživela su pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, a najveći pad doživeo je Vivo od 27,7 procenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here