Sankcije Rusiji podelile svet i Evropu

0

Beta/AP/V. F.
Rublja tone, u zemlji rasprodaja svega i svačega, na gubitku i Nemci zbog kontrasankcija
 

Zemlje EU samo na prvi pogled imaju jedinstven stav o sankcijama, piše list "Velt". Nemačka, bez obzira na oštru retoriku kancelarke Angele Merkel, ne želi dodatne sankcije, a nemački privrednici traže da sankcije budu ukinute.

Nemački ministar spoljnih poslova Štajnmajer ističe da sankcije prema Rusiji ne treba da budu same sebi cilj. Veliki broj anketiranih Nemaca (40 odsto) sankcije smatra pogrešnim, a njih je više od onih koji podržavaju politiku Zapada prema  Moskvi.

Austrijski kancelar Verner Fajman smatra da su sankcije bile neka vrsta samoodbrane, ali da pojedine zemlje sada od njih prave "svojevrsnu religiju". On se zalaže za alternativne puteve.

– Ne postoji samo put koji vodi u duboku krizu, nego i drugi put koji vodi iz krize – rekao je austrijski kancelar.

Mađari su jasno rekli da se protive sankcijama, Francuzi sve više žele njihovo ukidanje, a Česi i Slovaci od prvog dana ne gledaju na njih blagonaklono. Istovremeno, baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija traže još jače sankcije.

Predsednik SAD Barak Obama podržava sankcije i smatra da je ekonomska situacija u Rusiji pokazala da je ponašanje ruskog predsednika Vladimira Putina – pogrešno. On je odbacio tvrnje mnogih analitičara da je Rusija u Ukrajini uradila ono što je planirala.

"Putin upravlja državom u kojoj pada vrednost valute i koja je u finansijskoj krizi i ekonomskoj recesiji. Ne čini se da je prestigao mene ili SAD", rekao je Obama u intervjuu za CNN.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji uveren je da Rusija može sama da prevlada ekonomske poteškoće, ali, ako zatreba, Kina je spremna da pomogne.

"Kinesko-ruski odnosi strateške saradnje i partnerstva na visokom su nivou. Uvek pružamo jedni drugima pomoć i podršku. Ako ruskoj strani zatreba, mi ćemo pomoći koliko god možemo", rekao je Ji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here