Saradnja s Kosovom je uslov za Evropu

0

 

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger
 

On dodaje da je ključni trenutak za sumiranje postignutih rezultata 2014. godina, odnosno, simbolično, na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Do tada se od Srbije očekuje napredak u reformama, a najbitnija stavka su dobrosusedski odnosi.

 

Rano za UN

Da li mislite da će Kosovo uskoro postati član UN?
"Mislim da je rano tražiti članstvo u UN, ali nije na nama da kažemo kada će ga oni zatražiti. Mislim i da nije toliko važan odgovor na to pitanje, koliko da se napreduje i razvijaju dobrosusedski odnosi. To očekujemo od svih država."

U Beogradu ste razgovaraili sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, šta ste mu rekli?

"Ministru Jeremiću sam rekao da Austrija podržava Srbiju u procesu pridruženja EU. Prošle godine smo podržali ukidanje viza kao i deblokadu prelaznog sporazuma. Austrija je sa Grčkom pokrenula inicijativu o integraciji država zapadnog Balkana jer je sada trenutak – deblokiran je sporazum sa Srbijom, deblokirani pregovori sa Hrvatskom, ukinute su vize za tri države, i tako stvoreni uslovi za koje može da se kaže da pokazuju konkretnu perskepktiva za te države u EU. Očekujemo da će do 2020. sve države biti u EU, a sledeći korak za Srbiju je ratifikacija SSP. On će doneti dosta i mi ćemo podržati Srbiju u tom koraku".
 

Kada očekujete da počne ratifikacija SSP-a?
"Mislim da će to biti moguće ove godine. Ukoliko prolongiramo, možemo dosta izgubiti i imati dugu pauzu posle ulaska Hrvatske u EU. Podržavamo sve države Zapadnog Balkana da iskoriste ovaj momentum."
 

Kada kažete Zapadni Balkan, da li mislite Kosovo?
"Da. Sve zemlje zapadnog Balkana, kao i Bosna, Srbija, i Kosovo."
 

Komšiluk

Sa Jeremićem ste razgovarali i o Bosni. Kako ocenjujete uticaj Srbije na politiku Republike Srpske?
"Naravno da postoji uticaj Srbije u tom delu Bosne. Cenimo ono što je urađeno i to je divan znak da imate zvanične odnose Srbije i Bosne, i ambasadora, to je pravi korak napred na putu dobrih komšijskih odnosa. Ali, mislim da u ovom komšiluku imamo dosta osetljivih tema."

Vlada u Beogradu je čvrsta u stavu da neće priznati Kosovo.
"U razgovoru sa ministrom Jeremićem smo otvoreno govorili o tom stavu, ali, na kraju, niko ne očekuje da Srbija prizna Kosovo tokom ove godine. Moramo se koncentrisati na to šta mogu biti prednosti saradnje u oblastima kao što su policija i vladavina prava."
 

Šta je cilj inicijative koju je Austrija pokrenula sa Grčkom?
"Cilj je da između naše dve zemlje ne bude država koji nisu članice EU. Datum 2014. je više kao simbol. Nije to datum kada se može očekivati članstvo u EU, već su realnija predviđanja za 2020. Moramo da iskoristimo sadašnji momenat jer ima glasova u EU koji kažu da se treba zaustaviti proces prijema posle Hrvatske i napraviti pauza jer nam je potrebna integracije unutar EU, a ne proširenje."
 

Šta očekujete da se uradi do 2014?
"Svaka država ima svoje ciljeve, ali kad je reč o Srbiji, očekujem da će to biti SSP na snazi, započeti pregovori o ulasku u EU. Ne bi bilo realno prognozirati da će biti član. Mora da se uradi dosta toga, da se sprovedu reforme i da se pogleda ka komšiluku. Dobri komšijski odnosi su jedan od uslova da bi se krenulo dalje."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here