Lična arhiva
Tian Šui i Marko Stojanović

Umetnička inicijativa dramskih umetnika iz Srbije i Kine “Umetnost i prijateljstvo”, inspirisana prijateljstvom dve zemlje, predstaviće 21. maja na Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj UN, dva videa na kineskom i srpskom jeziku koji su sačinili u vreme izolacije.

Prikazivanje video snimaka u elektronskim medijima i na društvenim mrežama biće istovremeno u Kini i Srbiji.

Marko Stojanović, srpski glumac i pantomimičar, izložio je svoju ideju Niku Juu, umetničkom direktoru Šangajskog centra dramskih umetnosti sredinom aprila, dok su svi još bili u izolaciji. Nik Ju i njegov tim su ideju odmah prihvatili i krenulo se sa istraživanjem i realizacijom.

“Osetili smo potrebu da učinimo nešto zajedno kako bi doživeli i umetnost i prijateljstvo, te napravili prve korake u umetničkoj saradnji sa dva video zapisa snimljena u našim domovima tokom izolacije”, objasnio je Stojanović.

U projekat se odmah uključila poznata i nagrađivana kineska glumica, rediteljka i producentkinja Tian Šui.

”Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame. Ponosna sam što mogu da učestvujem u ovom projektu od velikog značaja”, kazala je glumica.

Tian je glumica, rediteljka i producentkinja Šangajskog centra dramskih umetnosti i uživa status Nacionalne glumice prve klase, a dobitinica je brojnih nagrada i priznanja.

“Snimanje je prvo obavljeno u Šangaju i potom u Beogradu, da bi se nekoliko dana montirali materijali, doterivali zvuk i grafika, potom razmenili montirani video snimci, komentarisali, prepravljali, dakle prošli smo kroz kompletan kreativni proces kao da smo svi zajedno na jednom mestu, a ne hiljadama kilometara udaljeni”, kaže Stojanović.

On dodaje da je posebno važno što se aktivno uključila i iza projekta stala Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama koja je u ovom skromnom projektu videla potencijal otvaranja vrata konkretnoj saradnji u oblasti umetnosti između dve prijateljske zemlje.

Projekat zajedno potpisuju Asocijacija umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje iz Beograda i Šangajski centar dramskih umetnosti, Svetska organizacija pantomimičara, Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama, SMG Grupa izvođačkih umetnosti i Kompanija Šangaj Džingžao komunikacije u kulturi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here