Ivana Vukotić
Centar za digitalnu transformaciju (CDT)

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije radiće zajedno sa Ministarstvom privrede na snažnijem povezivanju inovativne i tradicionalne privrede kako bi se povećao broj inovativnih domaćih preduzeća, a Srbija, potencijalno, do kraja sledeće godine dobila svoju prvu tehnološku kompaniju „jednoroga“ (engl. unicorn), izjavio je danas Predrag Nikolić, direktor CDT-a.

– U partnerstvu sa Ministarstvom privrede ćemo proširiti svoj delokrug delatnosti jer postoji manjak interakcije između inovativne i tradicionalne  privrede, koji ćemo kroz CDT pokušati da unapredimo i ojačamo, a kako bi broj inovativnih srpskih preduzeća porastao i na kraju, možda već i sledeće godine, imali prvog ‘jednoroga’ u Srbiji – rekao je Nikolić, nakon obilaska novootvorenog Inovacionog haba CDT sa Slobodanom Cvetkovićem, ministrom privrede.

Delegaciji Ministarstva privrede danas su prezentovani izazovi koje digitalna transformacija nosi sa sobom ali i prikazani rezultati koje je CDT ostvario u proteklih pet godina.

„Do sada smo uspeli da uradimo preko 800 tehnoloških implementacija u malom i srednjem sektoru, odnosno, da opslužimo oko 4.500 preduzeća“, istakao je Nikolić i poručio da će CDT u narednom periodu dodatni fokus staviti na velike kompanije, za koje kaže da su pokretači privrednog razvoja.

Nikolić je podsetio da od početka rada i objavljivanja prvog poziva CDT-a privredi da učestvuje u digitalnoj transformaciji, postoji veliko interesovanje privrede za usluge Centra, u vidu konsaltinga, obuka i implementacija tehnoloških rešenja u preduzeća.

Slobodan Cvetković, ministar privrede u Vladi Srbije, kaže da CDT pomaže kompanijma i pojedincima da inovaciju dovedu do finalnog proizvoda.

„CDT od nas iziskuje da pokrenemo i pospešimo sve procese unutar privrede u pravcu digitalizacije i četvrte industrijske revolucije, a možemo da kažemo da smo, možda, i na pragu pete industrijske revolucije“, rekao je Cvetković.

Istakao je da je neophodno unaprediti saradnju nauke i privrede.

„Nauka ima određena dostignuća koja nisu implementirana u privredu, a s druge strane, privreda ima potrebe za implementacijom određenih naučo-tehnoloških dostignuća koja mogu da joj pomognu da dobije dodatni stepen konkurentnosti“, ukazao je Cvetković.

Konsultant CDT-a Tijana Sekulić objašnjava da Centar preduzećima pomaže da se fokusiraju na prioritete njihove digitalizacije i odrede sve ono što može da im pomogne da budu efikasniji u svom poslovanju, razviju nove proizvode i usluge ili nove poslovne modele, kao i da naprave strategiju razvoja preduzeća.

Snežana Obradović, direktor kompanije „Aleđo“, koja se bavi mašinskom obradom, izradom delova i sklopova na CNC mašinama, kaže da su sredstva koja su dobili preko CDT-a iskoristili za kupovinu novog softvera koji je doprineo bržem i jednostavnijem procesu proizvodnje u toj kompaniji.

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) ima 68 sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju i pet za veštačku inteligenciju. Više od 4.500 kompanija je bilo prijavljeno za program digitalne transformacije, a implementirano je 800 rešenja iz oblasti digitalne transformacije i 30 iz oblasti veštačke inteligencije. Programom su obuhvaćene 23 različite industrije, a trenutno se proces digitalizacije obavlja u 92 grada. Godišnji prihod koji su zajedno ostvarile kompanije koje su realizovale projekat digitalne transformacije iznosi oko 272 miliona evra i one zapošljavaju više od 3.600 radnika.

Planovi CDT za narednu godinu su razvoj rešenja veštačke inteligencije za sektor turizma, regionalno širenje, širenje baze sertifikovanih konsultanata, povezivanje IT sektora sa tradicionalnim industrijama, kao i podrška razvoju start-ap eko sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here