Sarajevo: Vratite nam Deda Mraza!

0

Vratite nam Deda Mraza
 

Sve je počelo još devedesetih godina kada je tadašnji bošnjački čelnik Alija Izetbegović javno upozorio da lik Deda Mraza zapravo potiče iz hrišćanske tradicije slavljenja Božića i da kao takav nije primeren za muslimansku decu.

 

Još u decembru 2008. kantonalne vlasti u Sarajevu donele su zakon po kome su uveli veronauku za muslimansku decu u sve vrtiće na području grada Sarajeva.

 

Na taj način je u svim državnim vrtićima u glavnom gradu BiH, Sarajevu, za Novu godinu zabranjen Deda Mraz, kao i deljenje poklona, zato što ti običaji nisu u skladu sa islamskom tradicijom. Tu odluku moraju da poštuju i hrišćani, Srbi i Hrvati.

 

Brojni roditelji smatraju da zabrana predstavlja kršenje Konvencije o ljudskim pravima. Svake godine oni protestuju, a zauzvrat dobijaju štura objašnjenja.

 

Arzija Mahmutović

Tako je direktorka sarajevskih dečijih vrtića Arzija Mahmutović rekla da je Deda Mraz i ove godine nepoželjan u Sarajevu, a kao objašnjenje tog decidiranog stava navela je da bi on mogao da zarazi decu svinjskim gripom!

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here