Vesti
DRUGI PUT POSLE KORONE: Gosti uživali u srpskim specijalitetima

Srpsko kulturno-umetničko društvo Pontes-Mostovi iz Trsta nedavno je ponovo organizovalo Srpsku etno večeru u sali “Risto Škuljević” Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Ovo društvo je osnovano 2008. godine, a od 2009. priređuje etno večere na kojima gosti, pre svega Italijani, mogu bolje da upoznaju srpsku kulturu, kako sa kulinarskog tako i sa istorijskog i folklornog stanovišta. Naime, za tu priliku, uvek uz najtipičnija jela naše kulinarske tradicije, pripreme bogat program pesama i igara, čemu prethodi prezentacija u kojoj se objašnjava odakle potiču te pesme i igre i njihovo značenje, kao i istorija određenog dela Srbije.

Hranu su i ovaj put pripremile članice Pontes-Mostovi po originalnim receptima njihovih baka, a na bogatom meniju su bile razne slane i slatke pite i kiflice, čorba, sarme, prebranac i proja. Za ovu priliku vino je stiglo iz Dalmacije iz Vinarije Jokić, sa kojom udruženje dugo sarađuje, dok je rakija namenski donešena iz Srbije.

Dragana Antonijević, predsednica udruženja Pontes-Mostovi ističe da je ovo tek druga večera posle pandemije i da je veoma zadovoljna kako je protekla.

– Odziv gostiju je, kao i uvek bio veliki, a tema večere je bila vrlo interesantna. Samo dan pre naše etno večere, u sali SPCO, gde se uvek održava i večera, otvorena je izložba “Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija, diplomatski odnosi između dve zemlje”, koju sačinjavaju dokumenta o naučnim, diplomatskim, vojnim i privrednim odnosima dveju država u periodu do 1918. godine, kao i o usavršavanju srpskih vajara, slikara, muzičara i istoričara u Italiji, i o gostovanjima italijanskih umetnika u Beogradu – ističe Antonijevićeva.

Među gostima koji su uživali u kulinarskim specijalitetima srpske kuhinje bilo je i puno Italijana, koji su, kako znamo, kada je u pitanju hrana, dosta strogi i ljubomorni.

Prisustvovali su između ostalih i zvaničnici: Ivana Stojiljković, generalna konzulka Srbije u Trstu, Zlatimir Selaković, predsednik SPCO u Trstu, Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji, Maja Berović, predsednica Kulturnog udruženja srpske omladine u Trstu, Stefano Bernobić, odbornik u Skupštini grada Trsta, Frančesko Granbasi, predsednik Pozorišta Roseti u Trstu.

Stefano Bernobić prenosi svoje utiske.

– Srpsko udruženje Pontes-Mostovi je primer kako je moguće biti savršeno integrisan bez gubitka identiteta i dragocenih običaja. Iznad svega me iznenadio način kojim su nama koji smo ih primili pokazali da se ne osećaju kao građani drugog reda, već naprotiv da su obogaćeni time što žive u Trstu. Aplauz organizatorima koji su nas jednostavno, ali sa velikim ponosom primili u svoj divni svet. Hvala vam – istakao je Bernobić za “Vesti”.

Iz našeg udruženja s druge strane navode da su srećni što su svi gosti bili dobro raspoloženi i nasmejani, a većina njih je tražila rezervacije za sledeću večeru.

Hranu posluživali članovi udruženja
Domaćini sa zvanicama

Nošnja, pesme i igra

Mladi folkloraši SKUD Pontes-Mostovi su pripremili prigodni program i izveli pesme i igre iz Pirota.

“Između ostalog veče je bilo jako interesantno i zbog toga što su naši sugrađani Italijani, osim u tradicionalnoj kuhinji i piću, mogli da vide bogatstvo naših nošnji, igara, da poslušaju izvorne pesme i čuju objašnjenja o dokumentima i fotografijama izložbe koja trenutno krasi salu “Risto Škuljević”. Smatramo da na ovako neposredan način naša kulturna baština dolazi još više do izražaja, navode organizatori.

Uvek se predstavi i narodna baština

Celovečernji program

Srpska etno večera nije klasična manifestacija u stilu “dođi, jedi, popij i idi”, već celovečernji program. Članovi SKUD Pontes-Mostovi se od osnivanja trude da na originalan i upečatljiv način što bolje prezentuju srpsku baštinu, a da uprava ta baština bude osnov za izgradnju mostova prijateljstva sa drugim narodima u Evropi i sopstvenom maticom.

Etno večeri su se pokazale kao najbolje rešenje da probude interesovanje Italijana za nas i naše običaje. Istovremeno oni upoznaju kulturno-istorijsku baštinu, prirodna bogatstva i lepote Srbije i sva ona mesta gde god Srbi žive.

Prihod od večere je namenjen udruženju koje redovno organizuje kulturne događaje, izlete, kreira nove koreografije za igrače i članove i kupuje im narodne nošnje koje koriste kada nastupaju na koncertima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here