Tanjug/AP
Bil Gejts i Si Đinping

Odmah nakon posete Ilona Maska Kini ranije ovog meseca, zemlja je dočekala još jednog američkog tehnološkog milijardera. Bil Gejts, koosnivač “Majkrosofta” i kopredsedavajući Fondacije Bil i Melinda Gejts, sastao se u petak u Pekingu sa predsednikom Si Đinpingom.

Kao i Masku, Gejtsu je ovo prvo putovanje u Kinu od pandemije Covid-19, koja je poremetila njegove česte posete zemlji u kojoj je “Majkrosoft” prisutan već dve decenije.

Cilj sastanka nije javno objavljen, ali službeni medijski izveštaji će verovatno uslediti. Novinar kineskog engleskog državnog tabloida “Global tajms” objavio je na Tviteru ono što je izgledalo kao citati sa sastanka, dajući nam rani uvid u raspoloženje razgovora.

Gejts je ranije rekao da će se sastati s partnerima koji rade na izazovima globalnog zdravlja i razvoja. Ovo je nekoliko preostalih područja u kojima Kina i Zapad nalaze zajednički jezik usred rastućih geopolitičkih napetosti.

– Vi ste prvi američki prijatelj kojeg sam ove godine upoznao u Pekingu – rekao je Si Gejtsu u petak. “Dok svet izlazi iz kovida, ljudi bi trebalo više da se kreću, više komuniciraju i bolje razumeju jedni druge.”

Đinping je takođe rekao Gejtsu da je Kina voljna da se uključi u “opsežnu saradnju na tehnološkim inovacijama sa zemljama širom sveta” i “aktivno učestvuje i promoviše odgovor na globalne izazove” kao što su klimatske promene i javno zdravlje, prema izveštaču.

Gejts dolazi u posetu Kini u neobično vreme. Prošle nedelje je “Fajnenšel tajms” izvestio da “Microsoft Research Asia” (MSRA) sa sedištem u Pekingu, najveće odeljenje za istraživanje i razvoj ovog tehnološkog diva izvan SAD, seli neke od svojih najboljih talenata za veštačku inteligenciju iz Kine u Vankuver kako bi ublažio uticaj sve zategnutijih odnosa između Kina i SAD.

Bajdenova administracija razmatra ograničenja ulaganja iz SAD u kineske vrhunske tehnologije, uključujući AI, poluvodiče i kvantno računarstvo, prenosi “TechCrunch”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here