Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da je sastanak predsednika Hrvatske i Crne Gore, Zorana Milanovića i Mila Ðukanovića, u Zagrebu, susret dvojice ljudi na zalasku karijera, koji nastoje da se profilišu na nacionalističkom talasu, a ne na ostvarivanju javnih opštih ciljeva.

– Tužno mi je da gledam kako zarad najbanalnijih ličnih interesa političari u regionu dovode u pitanje stabilnost i ekonomski rast. Ako njihov susret ima širi smisao, to je pokušaj da miniraju procese koje je kancelarka Angela Merkel pokušala da afirmiše – rekao je Vuletić.

On je naglasio da takvim neodgovornim političkim aktivizmom, u cilju, kako je ocenio, dizanja sopstvenog rejtinga, Milanović i Ðukanović dovode u pitanje stabilnost i mir.

Vuletić navodi da je Milanović bio je predsednik značajne političke partije, ali se ipak na neki način odrekao socijaldemokratije i pokušava da na talasu nacionalizma izgradi svoju ličnu karijeru.

– I u tom smislu uvek mu je zgodno i važno da ima agendu konfrontiranja sa Srbijom – rekao je Vuletić i dodao da je Ðukanović neko ko je faktički izgubio na izborima i čovek koji je napravio nekoliko političkih gafova.

– Poslednji je bio pokušaj da se onemogući ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju, a sada pokušava da karijeru sačuva na bilo koji način. U tom smilsu tu nema toliko politike ako se ona shvati kao pokušaj da se ostvare javni opšti ciljevi, tu je zapravo reč o profilisanju na načionalističkom talasu – rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, jedini podtekst mogao bi biti to što se susret dešava nakon posete Angele Merkel regionu.

– Videli smo da je posebno insistirala na ujedinjavanju regiona i nastavku Berlinskog procesa, a zapravo te njihove izjave i susret su svojevrsna provokacija i nikako ne doprinose stabilnosti regiona. Susret je jedino, uslovno da kažem, vrsta diverzije onoga što su bili pokušaji Angele Merkel… – rekao je sociolog.

Dodao je da za njihov susret može da se okarakteriše, “baš kako naš narod kaže, našla krpa zakrpu”, odnosno on je pokušaj da jedan drugoga na neki način ohrabre, ojačaju u situaciji kada nijednom ne cvetaju političke ruže.

Vuletić dodaje i da se i iz njihovog susreta vidi da u regionu svakom političaru koji je na neki način u problemu sa rejtingom odgovara da se konfrontira sa Srbijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here