Vesti

Prošle godine, vlada Kvinslenda je gasnoj kompaniji “Oridžin enerdži” dala 11 licenci za eksploataciju nafte i gasa na više od 250.000 hektara zemlje u bio-regionu Kanalske zemlje, u basenu jezera Ejr.

To bi moglo da omogući nekonvencionalnu proizvodnju gasa, ali je istovremeno izazvalo bes lokalnog stanovništva koje nije bilo konsultovano.

Savetodavna grupa, sastavljena od tradicionalnih vlasnika, lokalne samouprave, zemljoposednika i drugih zainteresovanih strana, sastala se s vladom, ali je ishod susreta ostao tajna.

Generalni direktor jednog od najvećih proizvođača organske govedine u državi “OBE Organik”, Dalen Rej, kaže da bi sastanci trebalo da budu otvoreniji za one koji nisu uključeni u Savetodavnu grupu.

– Nadala sam se da će vlada Kvinslenda možda biti transparentnija u pogledu ishoda diskusija – rekla je direktorka.

Odeljenje za životnu sredinu i nauku je u prošlomesečnom saopštenju navelo da će vlada koristiti informacije iz Savetodavne grupe za sliv jezera Ejr da pripremi “Izjavu o regulatornom uticaju”, koja se bavi dugoročno, održivim upravljanjem ovim područjem.

Portparol odeljenja je rekao da je vlada i dalje posvećena zaštiti zdravlja i ekološkog integriteta vodenih tokova i poplavnih ravnica basena jezera Ejr na duži rok.

Međutim, direktorka Rej ističe da nema više informacija o tome kako će predlog uticati na susedna imanja ili proizvodnju.

Osim toga, autohtoni stanovnici i proizvođači iz ovog kraja su zabrinuti da bi istraživanje gasa moglo da naškodili zajednici, vodi i zemljištu oko nje.

Inače, “OBE Organik snabdeva” stoku iz Kanalske zemlje, reklamirajući svoje proizvode kao ”prirodno začinjene“ i blisko sarađuje sa tradicionalnim vlasnicima u regionu.

Prema rečima direktorke Rej, ukoliko bi izvlačenje gasa postalo stvarnost, rizikuje se organski status basena, koji je jedan od poslednjih preostalih rečnih sistema slobodnog protoka u svetu.

Osim toga, istakla je Dalen Rej da nije ubeđena da potencijalni rizici po životnu sredinu mogu da se adekvatno ublaže i da se plaši da velike rudarske operacije neće razumeti potrebe organskih proizvođača da zadrže svoje sertifikate.

– To je geografsko remek-delo. Važno je da vlada razume da će bilo koja aktivnost verovatno imati značajne posledice. Ono što znamo iz iskustva jeste da industrija resursa obično ne voli da odstupi od scenarija. Imaju jedan scenario koji vole da koriste za sve i želeli bi da ga svi prihvate, a to jednostavno ne funkcioniše na organskom području – istakla je direktorka “OBE Organik”.

Pre izbora 2015, vlada se obavezala da će obnoviti zaštitu divljih reka, što bi ograničilo istraživanje gasa u zemlji Lamanša.

Do toga je došlo pošto su osudili odluku Njumanove vlade iz 2013. da se odustane od zakona o zaštiti, koje su označili kao ”vandalizam u oblasti životne sredine“.

Na izborima koji su usledili, vlada je dala slična obećanja, ali direktorka Rej smatra da se zaštita nije ostvarila.

– Mislim da nije bilo dokaza, osim sastanaka zainteresovanih strana, da postižemo bilo kakav napredak u ispunjavanju izborne obaveze. Razumem da su koncesije veoma važne za budžet Kvinslenda. Svi bi bili naivni kada bi pomislili da industriji resursa nije mesto u Kvinslendu. Međutim, nekonvencionalnom gasu nije mesto u basenu jezera Ejr – istakla je direktorka Rej.

Vlada posvećena održivosti

Portparol Odeljenja za resurse rekao je u saopštenju da je vlada Kvinslenda ”posvećena postizanju ravnoteže između ekonomskog prosperiteta i ekološke održivosti u basenu jezera Ejr”.

Navodi se da svaki projekat industrijskih resursa mora da bude usklađen s ekološkim, društvenim i finansijskim aspektima i procenjen prema strogim kriterijumima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here