Pixabay.com
UBUDUĆE SAMO ZA VAKCINISANE: Ručak u restoranu

U restoranima u Saudijskoj Arabiji više neće biti segregacije na osnovu pola i bračnog statusa, saopštilo je Ministarstvo opštinskih i seoskih poslova.

Ta odluka objavljena u nedelju je najnovija u nizu promena kojima se prekida višedecenijska praksa u tom konzervativnom islamskom kraljevstvu, prenosi CNBC.

Do sada je u većini restorana praksa bila da postoje odvojeni ulazi za žene i muškarce, kao i delovi restorana namenjeni ženama i porodicama i delovi namenjeni isključivo neoženjenim muškarcima, a to pravilo je važilo čak i u restoranima koji pripadaju lancima zapadnjačkih restorana, poput Starbaksa ili KFC-a.

Prošle godine, veliki broj restorana u velikim gradovima počeo je da pomalo relaksira ove zabrane i da pušta muškarce i žene da se slobodno mešaju.

“Ovo je velika novost. Svaka promena u Saudijskoj Arabiji je uvek lagan korak, tako da je ovo značajno. U praksi, konzervativne porodice će i dalje da forsiraju segregaciju”, rekao je Šveđanin Sebastijan Fiš koji već dve godine živi u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je poslednja u nizu promena, nakon što je ukinuta zabrana ženama da voze automobile ili da same putuju, a kako američki portal navodi, ova uredba je samo prirodni nastavak napretka koji je već počeo.

Kako se navodi, 34-godišnji princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman počeo je da sprovodi reformsku agendu “Vizija 2030”, čiji je cilj da modifikuje ekonomiju koja zavisi od nafte u kraljevstvu i privuče više stranih ulaganja kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta za mlade populacije.

Ipak, 39-godišnja doktorka Mona Šabab kaže da će iz praktične perspektive ženama i dalje biti neprijatno da otkrivaju lice i jedu pred muškarcima koji nisu iz njihove porodice.

“Prešli smo veliki put i još duži put je pred nama, nema sumnje. Mislim da nam treba još vremena, promenama treba vreme, dajte nam vreme”, rekla je Šabab.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here