Tanjug
Savet bezbednosti UN

Rusija i Kina kritikovale su SAD na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak uveče zbog nedavnih vazdušnih udara na ciljeve u Iraku i Siriji.

Dve zemlje optužile su Vašington da povećava rizik od regionalne eskalacije.

Moskva je takođe utvrdila da je odluka SAD da započnu udare povezana sa predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

Rusija, čija je invazija na Ukrajinu bila predmet burne debate u Savetu bezbednosti u poslednje dve godine, zatražila je sastanak saveta nakon što su SAD izvele desetine napada na iranske ciljeve u Iraku i Siriji.

Napadi su usledili nakon napada dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika.

Ambasador Moskve pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su udari pokušaj SAD da “pokažu svoje mišiće”.

To je takođe bilo motivisano, tvrdio je on u Savetu, željom da utiče na svoj domaći politički pejzaž i ojača “katastrofalan” imidž administracije predsednika Džoa Bajdena.

Napadi, u kojima je poginulo nekoliko desetina ljudi, uključujući civile, pokazuju potpuno nepoštovanje međunarodnog prava od strane Vašingtona, dodao je Nebenzja.

On je takođe optužio SAD da nastoje da uvuku bliskoistočne sile, uključujući Iran, u regionalni sukob.

Sirijski saveznik pridružio se Rusiji u ukazivanju na unutrašnju američku politiku kao motiv za napade.

Izaslanik Kusej Aldahak rekao je da Damask odbacuje da se te države koriste kao “platforma za američke izborne kampanje i za demonstraciju grube sile koja podriva principe kolektivne bezbednosti”.

Kina je takođe osudila napade. Ambasador Pekinga Zhang Jun ponovio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija.

– SAD tvrde da ne nastoje da stvore sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde, ali u stvarnosti rade upravo suprotno. Vojne akcije SAD nesumnjivo izazivaju nova previranja u ovom regionu i dodatno pojačavaju tenzije – rekao je on.

Saeid Iravani, iranski ambasador, rekao je da su američki udari prekršili međunarodno pravo i pokazali “očajnički pokušaj” da se skrene pažnja sa osnovnog uzroka trenutnih regionalnih previranja – izraelskog rata u Gazi koji podržavaju SAD, u kojem je ubijeno više od 27.000 Palestinaca.

– Tvrdnje da su napadnute iranske baze u Iraku i Siriji odbacuju se kao neosnovane i smatraju se pokušajima da se skrene pažnja sa agresivnih američkih akcija – rekao je on.

– Svima je evidentno da su osnovni uzroci problema u regionu okupacija, agresija i kontinuirani genocid i strašni zločini koje je izraelski režim, uz punu podršku SAD, počinio nad nedužnim Palestincima u Pojasu Gaze i Zapadna obala – dodao je on.

Vašington je saopštio da su njegovi udari u Iraku i Siriji pogodili mete povezane sa iranskim Korpusom garde islamske revolucionarne revolucije, koji decenijama podržava “osovinu otpora” političkih i oružanih grupa istomišljenika protiv uticaja SAD u regionu.

Teheran je izjavio da snage koje podržava u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu deluju nezavisno i nisu imale nikakvu ulogu u napadu na američku bazu u severnom Jordanu.

SAD i Velika Britanija su takođe pokrenule salvu napada na Jemen, gde pokret Huti koji je povezan sa Iranom remeti globalne brodske rute sa navedenim ciljem da zaustavi izraelski rat u Gazi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here