EPA/Sergey Dolzhenko
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Sastanak Saveta NATO-Ukrajina na kojem će se raspravljati o transportu ukrajinskog žita preko Crnog mora, biće održan u sredu, na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, najavila je danas portparol NATO-a Oana Lungesku.

Kako je navela na svom Tviter nalogu, to će biti prva sednica Saveta formiranog na samitu Alijanse u Vilnjusu 11. i 12. jula.

Prema njenim rečima, sastanak će biti održan na nivou ambasadora.

Zelenski je juče apelovao na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da što pre sazove Savet NATO-Ukrajina zbog, kako je naveo, “agresivnih akcija Rusije u Crnom moru”.

– Svaka destabilizacija u ovom regionu, prekid naših izvoznih ruta izazvaće probleme sa odgovarajućim posledicama za sve u svetu. Kriza cena je najmanja od mogućih posledica – poručio je Zelenski u video obraćanju.

Rusija je suspendovala Crnomorsku inicijativu za žito i najavila povlačenje garancija za bezbednost brodarstva u okviru Crnomorske inicijative za žito, koja je prestala da važi 17. jula.

Zelenski je predložio Turskoj i UN da koridor za žito u okviru Crnomorske inicijative za žito treba da nastavi da funkcioniše bez Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 19. jula rekao da će Rusija „razmotriti mogućnost “ da se vrati na sporazum o žitu samo ako njeni uslovi u potpunosti budu ispunjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here