Saveti Srbima prognanim iz Hrvatske – kako do dve lične karte?

0

Kako Srbi prognani iz Hrvatske, koji žive u inostranstvu, mogu da poseduju dva prebivališta i dve lične karte?

 

To praktično znači da prognani Srbi i ostali hrvatski državljani pored srpske lične karte, ako žive u Srbiji, bosanske lične karte, ako žive u BiH, i boravišnih dozvola, ako žive u trećim državama, mogu na legalan i zakonit način da posjeduju hrvatske lične karte.

 

Potrebno je da popune tri formulara (Obrazac 1, Izjava i Zamolba – redni broj 1 i 2), zatim dostave samo jedan od šest razloga zašto žive u inostranstvu (kopija zahtjeva za obnovu, kopija zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, potvrda o zaposlenju ovjerenu i potpisanu od svog poslodavca-3a, potvrda o liječenju ovjerena i potpisana od svog doktora u Domu zdravlja -3b, potvrda o školovanju sa fakulteta -3c, izjava o izdržavanju za nezaposlena lica ili za stara lica ovjerena u opštini, sudu ili kod javnog bilježnika u Srbiji ili u Hrvatskoj -4a i 4b) i kopiju hrvatske lične karte. Gore navedenu dokumentaciju (popunjena tri formulara, jedan od šest navedenih razloga i kopija hrvatske lične karte) predaju u svojim policijskim stanicama u Hrvatskoj kome su obavezne da im izdaju Potvrdu o privremenom odlasku izvan Hrvatske na 5 godina (primjer pod rednim brojem 5).

 

 

 

 

 

Kako do obrazaca?

Napomena: Tri formulara za prijavu privremenog odlaska (Obrazac 1, Izjava i Zamolba), kao i primjere potvrda o zaposlenju, liječenju i školovanju, primjere izjava za nezaposlena i stara lica i primjere punomoći za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske i odjavu prebivališta možete da odštampate sa sajta Koalicije udruženja izbjeglica www.koalicija.org.rs. Navedeni prilozi se nalaze ispod teksta pod nazivom Saveti predsjednika Koalicije udruženja izbjeglica Miodraga Linte prognanim Srbima iz Hrvatske

 

Prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji žive u inostranstvu (Srbija, BiH, treće zemlje) a imaju hrvatsko prebivalište i važeće hrvatske lične karte mogu i putem punomoći da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina. Ako se odluče da prijave privremeni odlazak na osnovu punomoći tj. ne mogu da lično putuju u Hrvatsku iz određenih razloga (posao, bolest, nedostatak finansijskih sredstava i slično) potrebno je, takođe, da popune tri formulara, zatim dostave samo jedan od gore navedenih šest razloga zašto žive u inostranstvu i ovjere kopiju hrvatske lične karte u sudu, kod javnog bilježnika ili opštini u kojoj žive u Srbiji. Takođe, potrebno je da ovjere punomoć u sudu ili kod javnog bilježnika ili u opštini u kojoj žive u Srbiji (primjer punomoći za privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina pod rednim brojem 6). Prikupljenu dokumentaciju šalju poštom ili predaju licu kome su dali punomoć da, u njihovo ime, prijavi u nadležnoj policijskoj stanici privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina i preuzme gore navedenu Potvrdu o privremenom odlasku izvan Hrvatske na 5 godina. 

 

Druga opcija za hrvatske državljane koji žive u inostranstvu jeste da mogu da lično ili putem punomoći da odjave prebivalište ali smatram da to nije u našem interesu i zato je ne preporučujem.

Požurite, krajnji rok – 29. 12. 2014!

Ono što je važno jeste da prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji žive u inostranstvu (Srbija, BiH, treće zemlje) a imaju hrvatsko prebivalište i važeće hrvatske lične karte moraju do 29. 12. 2014. godine ili da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina ili da odjave prebivalište. Za one koji to ne učine u navedenom roku zakonom o prebivalištu je predviđeno brisanje iz evidencije hrvatskog prebivališta poslije 29. 12. 2014. godine i novčana novčana kazna u iznosu od 500 do 5.000 kuna (70 do 700 evra).

Prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji ima hrvatsko prebivalište ali nemaju važeće hrvatske lične karte (lica koja su imala lične karte SR Hrvatske a nisu vadili nove hrvatske lične karte poslije rata, lica koja su izvadila nove hrvatske lične karte poslije rata ali im je istekao rok važenja i lica koja su od 1980. godine do početka rata upisana kao novorođenčad u evidenciju prebivališta) imaju dvije opcije: prva opcija jeste da odu u svoje policijske stanice u Hrvatskoj i istovremeno podnesu zahtjev za vađenje hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina po gore opisanoj proceduri; druga opcija jeste da lično odjave prebivalište u policijskoj stanici ili u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ili da to učine putem punomoći.

Preporuka: Istovremeno podnošenje zahteva i prijave

Preporučujem svim prognanim Srbima i ostalim hrvatskim državljanima koji imaju samo hrvatsko prebivalište tj. nemaju važeće hrvatske lične karte da, ako su u mogućnosti, otputuju u svoje policijske stanice i istovremeno podnesu zahtjev vađenje hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina po gore opisanoj proceduri. Izrada hrvatske lične karte traje oko 20-tak dana. Podnosioci zahtjeva ne moraju čekati da hrvatska lična karta bude gotova ili da dolaze tačno za 20 dana da je podignu već mogu to da učine kada su u mogućnosti. 

 

Ono što je važno jeste da hrvatski državljani koji žive u inostranstvu (Srbija, BiH, treće zemlje) a imaju samo hrvatsko prebivalište tj. nemaju važeće hrvatske lične karte moraju, takođe, imaju zakonsku obavezu da do 29.12.2014. godine ili da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina ili da odjave prebivalište. Za one koji to ne učine u navedenom roku, takođe, je predviđeno brisanje iz evidencije hrvatskog prebivališta poslije 29.12.2014. godine i novčana novčana kazna u iznosu od 500 do 5.000 kuna (70 do 700 evra). 

 

Ako prognani Srbi i ostali hrvatski državljani ne mogu iz raznih razloga (posao, bolest, nedostatak sredstava i slično) da do 29.12.2014. godine otputuju u svoje policijske stanice i podnesu zahtjev za vađenje hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak onda treba da putem punomoći ili odlaskom u hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva (u Srbiji postoje hrvatski konzulati u Beogradu i Subotici) odjave prebivalište (primer punomoći za odjavu prebivališta pod rednim brojem 7).

 

Odjava prebivališta nije trajna odjava

Ono što je važno istaći jeste da odjava prebivališta ne znači trajnu odjavu. Svaki hrvatski državljanin može poslije nove godine, kada kod se odluči, da otputuje u svoju policijsku stanicu i ponovo podnese zahtjev za prijavu prebivališta i vađenje hrvatske lične karte i prijavi privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina po gore opisanoj proceduri. Ista procedura važi za prognane Srbe koji nemaju hrvatsko prebivalište.

 

Prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji su već odjavili prebivalište bilo dobrovoljno bilo pod pristiskom hrvatskih službenika i uzeli hrvatske pasoše sa adresom u Srbiji, BiH ili u trećim zemljama mogu, kada god se odluče, da ponovo podnesu zahtjeve za prijavu prebivališta i vađenje hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina po gore opisanoj proceduri. Kada podignu novu hrvatsku ličnu kartu onda vraćaju hrvatski pasoš sa adresom u inostranstvu i podnose zahtjev za vađenje novog hrvatskog pasoša sa adresom u Hrvatskoj.

 

Prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji ima hrvatsko prebivalište ali nemaju važeće hrvatske lične karte, a kojima su kuće srušene u ratu i još uvijek nisu obnovljene ili im nije isplaćena naknada štete, treba da izvade nove hrvatske lične karte sa adresom na kojoj se nalazi ruševina.

 

Prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji imaju hrvatsko prebivalište ali nemaju važeće hrvatske lične karte, a kojima su oduzeta stanarska prava, treba da prebivalište prijave na alternativnom stanu, ako su ga dobili kroz program stambenog zbrinjavanja, na drugom stambenom objektu ako ga posjeduju u vlasništvu ili kod rođaka i poznanika.

 

Potvrda ministra Ostojića

Da prognani Srbi i ostali hrvatski državljani koji žive u inostranstvu imaju pravo na prijave privremeni odlazak na 5 godina na osnovu gore navedenih šest razloga, potvrdio mi je u svom odgovoru od 30.07.2014. hrvatski ministar policije Ranko Ostojić (redni broj 8). U svom odgovoru gospodin Ostojić je jasno naveo da hrvatski zakon o prebivalištu omogućava privremeni odlazak izvan Hrvatske na osnovu posla, liječenja, školovanja, izdržavanja, obnove i stambenog zbrinjavanja što praktično znači da nam obezbeđuje da na legalan način imamo pravo na dva prebivališta i dvije lične karte. Gospodin Ostojić mi je poslao odgovor na osnovu mog pisma hrvatskom premijeru Milanoviću od 06.06 2014. godine. U slučaju da pojedini službenici u policijskim stanicama u Hrvatskoj odbijaju da prime zahtjev za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske na 5 godina prognani Srbi treba da se pozovu na navedeni odgovor hrvatskog ministra policije Ranka Ostojića.

 

 

Nažalost, službenici u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici krše zakon o prebivalištu jer primaju zahtjeve prognanih Srba, koji imaju važeće hrvatske lične karte, za privremeni odlazak na 5 godina samo ako su u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja tj. ako dostave kopiju zahtjeva za obnovu ili kopiju zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Dio njih posjeduje i srpske lične karte ali to ne predstavlja problem za hrvatske službenike. Međutim, prognane Srbe, koji imaju važeće hrvatske lične karte, i koji hoće da podnesu zahtjev za privremeni odlazak izvan Hrvatske na osnovu jednog od ostala četiri razloga tj. potvrde o zaposlenju ili liječenju ili školovanju ili izjave o izdržavanju za nezaposlena ili stara lica odbijaju sa obrazloženjem da nemaju, tobože, pravo na dvije lične karte što je suprotno zakonu o prebivalištu. Zbog toga sam poslao dva pisma ministarki vanjskih poslova Hrvatske Vesni Pusić da se riješi navedeni problem tj. da hrvatski službenici imaju obavezu, prema zakonu o upravnom postupku, da barem prime zahtjeve i proslijede ih u centralu hrvatskog MUP-a u Zagrebu na dalje odlučivanje. Takođe, pokušavamo preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije da se problem nezakonitog ponašanja službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici riješi što je prije moguće tj. da počnu da primaju zahtjeve za privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina na osnovu svih šest razloga kao što to uglavnom rade u policijskim stanicama u Hrvatskoj ili da barem prime zahtjeve prognanih Srba za privremeni odlazak na 5 godina i proslijede ga u Zagreb na dalje odlučivanje.

Važno je istaći da je posjedovanje hrvatske lične karte veoma važno iz dva razloga: prvo, Hrvatska namjerava da slijedeće godine usvoji novi zakon o nekretninama. Kuće i stanovi na kojima vlasnici ne budu imali prijavljeno prebivalište biće tretirani kao objekti za luksuz na koje će se plaćati veliki porez; drugo, posjedovanje lične karte obezbeđuje lakše rješavanje imovinskih i brojnih drugih problema.

 

Obratite nam se za pomoć

Ako prognani Srbi i ostali hrvatski državljani budu imali problema u smislu da pojedini hrvatski službenici u nekoj od policijskih stanica u Hrvatskoj, u konzulatima u Beogradu ili drugim hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu neće da prime zahtjev za privremeni odlazak izvan Hrvatske na osnovu jednog od šest gore navedenih razloga, neka me odmah pozovu na moj broj mobilnog telefona 063 76 86 837. Ko želi da mi se obrati imejlom može mi pisati na linta@sdf.org.rs

 

Više informacija o našim aktivnostima može se vidjeti na sajtu www.koalicija.org.rs. Na fejsbuku imamo Grupu za podršku Peticiji izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH koja ima preko 9.000 članova. Podnesite zahtev da postanete njen član.

 

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica

Miodrag Linta

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here