Strah je kao primitivna ljudska emocija neophodan za preživljavanje. Međutim, postoji i strah koji nije racionalan. U slučaju pandemije virusa korona normalno je biti uplašen, jer time štitimo naše zdravlje i pratimo sve preporuke nadležnih zdravstvenih službi. Ali, ipak nije racionalno upadati u stanje povišene anksioznosti i panike, jer se time slabi imuni sistem organizma.

Psiholog Slobodan Benđo

Ukoliko ovo stanje potraje duže, kao posledicu prolongiranog straha možemo razviti razne fobije, poput mizofobije (strah od bakterija i virusa). Takođe, strah je naučena emocija. Ljudi imaju kapacitet da nauče strah čak i onda kad nema razloga da se plašimo. Takav, naučeni ili iraconalni strah nema funkciju zaštite organizma već, naprotiv, on kao takav radi protiv nas.

Kako se odučiti od straha?

Postoji više vrsta terapija koje primenjuju psiholozi, ali šta je to što osoba može sama da uradi? Prvo, svako može da prepozna strah kao iracionalan, a zatim i da mu se obrati u sebi rečima: “Ti si stanje iracionalnog i nepotrebnog straha”. Na ovaj način prelazimo iz stanja iracionalanog straha u stanje koje donosi racionalne zaključke. Dakle, sa stanjem straha se treba suočiti i upravljati njime.

Prepoznavanje katastrofičnih misli i zaustavljanje istih je takođe bitno. Pitajte sebe: “Da li ove misli rade za mene ili protiv mene?” Ili, “Da li čitanje tekstova raznoraznih sadržaja na internetu smanjuje ili povećava moj strah?” To su pitanja koja sami sebi treba da postavljamo.

Možemo koristiti i neke od tehnika disanja koje vode u relaksirano stanje. To možemo postići tako što udahnemo duboko i svaki put kad izdahnemo zamišljamo kako sve ono što je negativno i što nas iritira napušta naše telo. Psiholozi često koriste i kliničku hipnozu. U ovo doba pandemije, kad su ljudima ograničena kretanja, slanje seansi hipnoze putem e-maila je takođe opcija.

U vreme pandemije psiholozi takođe mogu da rade psihoterpaiju i preko video linka ili telefona. Ukoliko zaista osećate a vaš strah prelazi granicu vaše tolerancije, potražite stručnu pomoć.

Umesto da strah upravlja vama, vi upravljajte njim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here