EPA

Rusija mora da bude vojno poražena pre nego što sednemo za pregovarački sto, kaže u intervjuu za DW Mihailo Podoljak, savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Zelenskog.

DW: Gospodine Podoljak, ruski napad na Ukrajinu počeo je pre više od pet meseci. Da li SE oseća umor od rata – kod Vas lično, u društvu, u vojsci?

Mihajlo Podoljak: Nije ispravno govoriti o umoru. Rat je, i ne sme da bude umora. Osnovni cilj Rusije je uništenje ukrajinske državnosti. Taj veliki cilj je propao. Ali postoji i drugi cilj – osvojiti i uništiti što više područja Ukrajine. Naše društvo će svakako ići do kraja, jer razume posledice poraza.

Pre nekoliko nedelja ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je kontraofanzivu na jugu zemlje. Koji su razlozi koji ukazuju da to može da bude uspešno?

– Detalje mogu da daju samo Glavni štab i vrhovni komandant. Ne mogu da komentarišem kada će i kako doći do ofanzive ili kontraofanzive. Naravno da će do nje sigurno doći. Uostalom, teritorije ne mogu jednostavno da se prepuste Rusiji.

Da li to znači da kontraofanziva još nije počela?

– Ona traje sve vreme. Ruske snage plaćaju veoma veliku cenu za kilometarsko napredovanje kroz ukrajinsku teritoriju. To je veoma dobro, jer iscrpljuje rusku vojsku. Istovremeno smo dobili i HIMARS koji je značajno promenio odnos snaga u borbi u odnosu na prva dva meseca. Nakon postavljanja HIMARS-a granatiranje se smanjilo za petinu ili šestinu, jer on može da uništi logističke centre i skladišta municije.

Ako se odnos snaga toliko menja, da li ona vidite i razlog obnovu pregovora sa Rusijom?

– Ne, nema razloga. Rusija živi u drugom svetu, u izmišljenom svetu velike zemlje. Oni poznaju samo jezik ultimatuma. Oni ne vode pregovore, kao što je to uobičajeno u diplomatiji. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da su se ciljevi tzv. “vojne operacije” promenili. Sada navodno polažu pravo ne samo na takozvane “Narodne republike”, već i na druge teritorije Ukrajine.

Pod kojim uslovima su onda mogući pregovori?

– Snažne taktičke pobede ukrajinske vojske u južnom i istočnom pravcu – to su Herson, Berđansk, ulaz u Azovsko more, ponovno zauzimanje Marijupolja. Ne radi se samo o taktičkom povlačenju ruske vojske, već o uništavanju maksimuma snaga i tehnike, da bi se onda društvo u Rusiji zapitalo: “Za što smo platili toliku cenu u ljudstvu?” Zbog toga Rusija mora da bude vojno poražena pre nego što sednemo za pregovarački sto.

2 COMMENTS

  1. Kakav optimista! Zadivljujuće! Ako ovo savetuje Zelenskog, stvari su mnogo jasnije :)! Kako li je zamislio da pobedi Rusiju, voleo bih da znam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here