Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predstavnici Saveza mesnih zajednica Stare planine zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da hitno stavi moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana na svim rekama u Srbiji. Predsednik tog Saveza Nebojša Ilić je u izjavi za “Vesti” kao razlog naveo, mišljenje stručnjaka da je sve traljavo urađeno, a da je dokumentacija o tim izgradnjama, nedostupna.

– Situacija je svuda gde se grade MHE vruća, a bojim se najviše na Staroj planini, gde neki vođeni profitom, ne odustaju od gradnje, pa “krv može da padne”. Mi se ne damo, uveli smo dnevne i noćne straže na rekama, a branićemo ih po cenu života -kazao je Ilić.
Ovaj Savez je proglasio vanredno stanje na Staroj planini pre nedelju dana kako je naveo Ilić, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidroelektrana. Od tada su neprestano na “barikadama”.

– Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode “Stara planina”, naveli su u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here