D. Jovičić
Usvojene brojne odluke: Učesnici sastanka

U Rojtlingenu je održan redovan sastanak Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) na kome su prisustvovali predstavnici iz 21 udruženja, a 10 društava nije imalo predstavnike. Na ovom sastanku Savez je postao brojniji, jer su zahtevi Kulturno-umetničkog društva “Sveti Nikolaj Srpski” iz Ulma i Srpskog kluba Sloga iz Kirhajm Teka da budu novi članovi jednoglasno prihvaćeni. Prijemom ova dva udruženja SSUN ima u članstvu 33 društava.

Bilo je reči i o 14. dečjoj saveznoj smotri folklora koja je održana krajem novembra 2019. u Vizbadenu. Svi su se saglasili da su folkloraši prvi put u pozorišnoj sali imali idealne uslove i ambijent, a ljubitelji folklora su mogli potpuno da uživaju u čarima srpske pesme i igre. Pohvalu za organizaciju Dečje smotre dobila su udruženja Kolo iz Frankfurta, Srbija iz Novog Izenburga i Dunav iz Hohajma. Odlučeno je da se i sledeća Savezna smotra srpskog folklora za izvođačke ansamble održi u istoj sali 25. aprila uz neke novine, jer finansijski troškovi u ovoj sali su mnogostruko veći nego što je to bilo u dosadašnjim sportskim dvoranama. Tako će cena ulaznica biti nešto veća, folklorni ansambli će plaćati učešće, a hrana i piće biće dodeljena onome ko ponudi najbolje finansijske uvete. Usvojen je predlog da za saveznu kao i za Evropsku smotru koja će biti u Parizu sastav žirija izabere uprava SSUN na čelu sa predsednikom Danilom Đokićem.

Raspravljano je i o Dečjoj evropskoj smotri koja bi trebalo da se održi 12. aprila u Novom Sadu. Domaćini i organizatori su nemački i švajcarski savez. Anketa koja je sprovedena među svim savezima pokazala je veliku zainteresovanost pa bi u Novom Sadu trebalo da učestuje više od 30 ansambala. Iz nemačkog saveza put u Novi Sad potvrdili su SKC Ofenbah, Kolo Esen, “Karađorđević” Rojtlingen, Sloga Manhajm, Zlatni opanak Berlin, Srpski centar Štutgart, Dunav Hohajm, Kolo Frankfurt, Izvor Novi Izenburg, SKC Sindelfingen, Nova generacija Šorndorf, Jugos Minhen i Dunav kolo kolo Berlin.

Izborna skupština u martu

Donesene su i odluke da se 15. dečja savezna smotra srpskih folklora Nemačke održi 28. 11. ove godine, a za 21. mart je zakazana redovna izborna skupština koja će se održati u Frankfurtu.

Gusle za domaćina

Na početku sastanka prisutne su pozdravili u ime saveza predsednik Danilo Đokić, a u ime domaćina Nešo Marić, predsednik “Karađorđevića” iz Rojtlingena. Đokić je domaćinu uručio prigodne poklone Saveza koji će ih podsećati da je u Rojtlingenu održan sastanak SSUN, a Saša Ivanović, predsednik SKD Sindelfingen, Neši Mariću poklonio je gusle.

Sastanku su prisustvovali i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu i konzul Dragan Dimitrijević. Generalni konzul Vučurović je učesnicima poželeo uspešan rad.