Z. Vicelarević
Kao da su na smotri: Prvi ansambl KHD Kolo na sceni u Frankfurtu

Ovogodišnja 28. Savezna smotra srpskog folklora Nemačke, koja je trebalo da se održi proteklog vikenda, nije održana. Tačnije, smotra nije održana na način kao što je to bilo svih 27 puta do sada. Praktično je iskorišćeno iskustvo iz vremena pandemije, te je smotra održana onlajn, odnosno svi folklorni ansambli su odigrali koreografije pred kamerama u svojim gradovima.

Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, kaže da je najvažnije da će folklorni ansambli učestvovati na Evropskoj smotri u Beogradu i da posle svega što se izdešavalo na Evropsku smotru iz Nemačke ide 15 ansambala.

Našli smo rešenje: Saša Ivanović

Hladan tuš umesto spektakla

– Nakon što su nam prvo iz Srpskog kulturnog centra otkazali smotru u Ofenbahu, kao alternativa se pojavio predlog SKD Sloga iz Manhajma koji smo oberučke prihvatili, ali je i tamo došlo do problema. Niko nije očekivao da će se prijaviti 20 ansambala za učešće, jer ih je prošle godine na Smotri u Berlinu bilo desetak – kaže nam Ivanović.

Ove godine nema nagrada: Slavlje članova SC Štutgart i Kola Esen u Berlinu 2023. godine

Da podsetimo, domaćin ovogodišnje svenemačke folklorijade, Srpski kulturni centar, najavio je spektakl u legendarnoj Štadhale u Ofenbahu, ali je uprava napravila račun bez krčmara, kako se to u našem narodu kaže. Naime, najavili su spektakl, a da prethodno nisu ugovorili termin sa predstavnicima hale. Hladan tuš je pogodio sve folklorne ansamble u Nemačkoj kada je stigla informacija da je odbijen zahtev i da SKC ne može da ispuni obećanje. U pomoć su prišli članovi SKD Sloga iz Manhajma sa namerom da ovu najmasovniju srpsku manifestaciju održe u Rajlingenu, gde je prošle godine održana Dečja savezna smotra folklora. Predstavnici sale u Rajlingenu su u prvi mah dozvolili da se Smotra održi, da bi nekoliko dana pre same smotre ipak otkazali ovaj događaj sa obrazloženjem da je njihova hala premala da primi sve učesnike i publiku.

Sve to dovelo je u pitanje i učešće folklornih ansambala iz Nemačke na Evropskoj smotri.

 

Brz dogovor

Saša Ivanović navodi da prema propozicijama Evropske smotre srpskog folklora na finalno takmičenje može da ide 75 % od ukupnog broja prijavljenih ansambala iz svake zemlje.

– S obzirom na to da se kod nas u Nemačkoj znalo da neće biti Savezne smotre, mi praktično ne bismo mogli da učestvujemo. Međutim, uspeli smo da to rešimo na jedan poseban način. Dogovorili smo se da svi ansambli odigraju koreografiju u svojim klubovima ili halama, da se nastup snimi kamerom i pošalje na onlajn platformu gde će video-snimke pogledati članovi žirija. To je prihvaćeno i od strane Evropske smotre i žirija, ali je nama najbitnije da su se ansambli saglasili oko ovakvog načina nastupa. Neki ansambli su sami igrali, a neki su se organizovali sa još nekim i održali mini-smotru. Od 20 prijavljenih ansambala 15 je potvrdilo svoje učešće na Evropskoj smotri, a pet je odustalo tako da se sve uklopilo. Zadovoljan sam pozitivnim odjekom i pokazali smo da smo najkompaktniji i najjači savez – kaže čelnik SSUN.

Umesto ocena saveti

Što se tiče žirija on ovaj put nije ocenjivao nastupe za plasman i specijalne nagrade kao i obično, već je davao recenziju nastupa svakom ansamblu pojedinačno. To bi znači da je žiri naveo šta bi trebalo da se “popravi” i ukazao na neke eventualne nedostatke u nastupu.

SKC “Vuk S. Karadžić” Raštat na Evropskoj smotri 2023. u Novom Sadu

Učesnici Evropske smotre

Učesnici Evropske smotre su: KUD Borac Solingen, SKK Nova generacija Šorndorf, SKC Sindelfingen, KUD Zora Ratingen, KUD Kolo Esen, SKC Ofenbah, KHD Kolo Frankfurt, SKUD Mladost Hamburg, SKC “Vuk S. Karadžić” Raštat, KUD Jugos Minhen, KUD Drina Augzburg, SKD “Karađorđević” Rojtlingen, KUD Zlatni opanak Berlin, SZ Izvor Noj Izenburg i Srpski centar Štutgart.

Od odlaska u Beograd odustali su: KUD Radost Leverkuzen, SKHD Morava Štutgart, SD Dunav Hohajm, KUS Beli orlovi Srbija Bilefeld, SKSC Šumadija Hajlbron.

– Najveća poruka je da se u međuvremenu prijavilo još ansambala koji su hteli na ovaj način da učestvuju. To nam je dalo ideju da ponovo, možda, organizujemo severnu i južnu smotru, kao što smo imali i ranije – rekao nam je Saša Ivanović uz želju da svi učesnici Evropske smotre lepo putuju i da se druže na smotri u Beogradu.

Simeon Savić i Marija Desančić, SZ Izvor iz Noj Izenburga

Spremni za Beograd

Prvi ansambl Srpske zajednice Izvor iz Noj Izenburga je takođe svoj nastup pred kamerama poslao žiriju na ocenjivanje. Ljubiša Torlaković, predsednik SZ Izvor, za “Vesti” kaže da su folkloraši pred kamerama izveli koreografiju “Nunta in Isakova”, Vlaške igre iz okoline Ćuprije.

– Snimak smo poslali na link, kao što je trebalo. Nastup smo imali u sali fudbalskog kluba TSG iz Noj Izenburga. Posebno smo zahvalni našem koreografu Siniši Firuloviću koji je postavio koreografiju i bio sa nama dok je ansambl nastupao pred kamerama. Trud koji je svaki naš igrač uložio je zaista veliki i bilo bi šteta da je sve propalo. Smatram da je dobro što smo imali bar ovako mogućnost da se nastup održi i da pokažemo i žiriju i drugim učesnicima da smo više nego spremni za Evropsku smotru u Beogradu.

Pred nastup “od kuće”: Članovi KHD Kolo

Igrali za najbliže

Na jednom od nastupa “od kuće” bile su i “Vesti”. Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta je prihvatilo ovaj način učestvovanja na Saveznoj smotri, pa je kompletan prvi ansambl izveo igre iz Gnjilana u Saalbau Bergen Enkhajm. Saša Đurić, umetnički rukovodilac KHD Kola, nam je rekao:

– Koreografiju “More dig se Deli Aguš”, igre iz Gnjilana, koreografa Ljubomira Vujčina, pripremali smo za Saveznu smotru još od oktobra prošle godine i izveli sada pred našom publikom sa velikim zadovoljstvom. Poželeli smo se pravog takmičenja, naših drugara iz drugih ansambala širom Nemačke, kao i veselja posle smotre. Kada učestvujete na smotri onda je adrenalin jači, želja da se pokaže šta smo uradili je velika, a lepota druženja na putu ka smotri, na samoj smotri i u povratku je neopisiva. Međutim, večeras smo sve to pokazali našoj publici, roditeljima i našim prijateljima koji su i najviše zaslužili da igramo samo za njih. Ostaje radost da ćemo učestvovati na Evropskoj smotri i da ćemo se boriti za što bolji plasman – navodi Đurić.

Ipak zadovoljni: Robert Dragađi i Saša Đurić

Robert Dragađi, potpredsednik KHD Kolo, kaže da su mladi folkloraši bili zaista raspoloženi da pokažu svoju koreografiju na Saveznoj smotri jer žive za to, ali se na kraju ipak pronašlo dobro rešenje.

– Imali smo priliku da ekskluzivno vidimo našu decu u najboljem svetlu, snimili smo nastup, poslali smo i očekujemo odgovor žirija. Siguran sam da će žiri svoj posao uraditi kako treba i da će nam ukazati na eventualne nedostatke, ukoliko ih uopšte ima. Spremni smo za Evropsku smotru u Beogradu i svi jedva čekamo da krenemo – ističe Dragađi, potpredsednik KHD Kolo.

Veruju u uspeh: Porodica Mančić

Ne odustajemo

Dijana i Ivan Mančić imaju dve ćerke, Andrijanu i Katarinu, koje nastupaju u prvom ansamblu Kola, a mišljenje o ovakvoj smotri nam je tata Ivan rekao:

– Mislim da bi bolje bilo da je Savezna smotra ove godine održana kao i sve ranije. Videli bismo naše prijatelje iz drugih klubova, videli bismo nastupe drugih ansambala, ali nam je situacija ove godine takva. I pored toga ne odustajemo. Naša deca su odigrala fenomenalno, svi su zadovoljni i idemo u Beograd. Verujem u naš ansambl i kao roditelj podržavam sve što oni rade, a biću najsrećniji ako se vratimo kao pobednici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here