Z. M.
PUNO OSEĆANJA: Vesna Špirić

Glumci Bečkog teatra mladih, koji su nedavno osnovali članovi Kluba mladih umetnika, koji deluje pri bečkom odboru SKPD Prosvjeta održali su veče poezije posvećeno stihovima besmrtnog pesnika Mike Antića.

Vesna Špirić, koordinatorka Kluba mladih umetnika objašnjava kako je ideja za formiranje teatra potekla od ranijih projekata Kluba.

– Nekoliko puta do sada su naši članovi izvodili razne odlomke iz dramskih dela na Večerima mladih pisaca, pa smo došli na ideju da okupimo sve članove koji vole da glume i da oformimo teatar. Najpre smo hteli da se predstavimo recitacijama, te sam odabrala Mikine pesme jer je to moj omiljeni pesnik, i mislim da nema osobe koja ne voli poeziju Mike Antića – kazala je ona.

Ovakvo sećanje na Miku Antića omogućilo je publici da za trenutak poleti sa njim kroz sazvežđa u kojima on još živi, gde piše svoje besmrtne pesme i čuva svoju plavu zvezdu.
Mladi glumci Anja Rudić, Dina Stanković, Nikola Prerad, Peđa Vrcelj, Nikola Despotović, Bojana Radoman, Dimitrije Vidaković, Miloš Trifunović i Vesna Špirić su uspeli da publici prenesu vanvremenske Mikine emocije i osećanja, što je publika propratila gromoglasnim aplauzom.

Kako učesnici navode, nije bilo lako iz piščevog bogatog opusa izdvojiti pesme kojima će se predstaviti.

– Svaka Mikina pesma nosi neku univerzalnu poruku i svaka je na svoj način lepa i posebna. Međutim, nama, kao naratorima njegove poezije, bilo je bitno da osetimo svaku reč, da umemo da doživimo i prenesemo emociju na pravi način, tako da je lični pečat svakako bio presudan pri odabiru – kazala je Anja Rudić članica Bečkog teatra mladih.
Tokom večeri smenjivale su se pesme: „Uspavanka“, „Nepovratna pesma“, „Bosonoga pesma“, „Senka“, „Odluka“, „Čarobna pesma“, „Kroj“ i mnoge druge praćene odličnim improvizacijama na gitari Zorana Dimića.

Poruke ljubavi

– Publika je otišla kući noseći u mislima poruke ljubavi ovog večnog pesnika, jer je ljubav utkana u svaki njegov stih i bila je smisao njegovog postojanja. Trebalo bi da to bude smisao svakome od nas – naglasila je Špirićeva.

Ponosan

Prof. Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete, prisustvovao je večeri poezije i uživao u recitacijama mladih.

– Ponosan na svoje mlade umetnike, njihov trud, motivaciju i način na koji predstavljaju zemlju iz koje dolaze.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime