Youtube/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani
Štafeta mladosti

Svake godine raspisivan je konkurs kako će izgledati štafeta, a na poslednji se javio dizajnerski studio Novi kolektivizam iz Ljubljane. Njihov plakat bio je kopija nacističkog plakata Nemca Riharda Klajna, na kojem arijevac drži zastavu sa kukastim krstom. Njega su zamenili petokrakom, a zastavu jugoslovenskom trobojkom i uklonili preostale simbole Trećeg rajha, a nemački orao je zamenjen golubicom.

Štafeta je urađena od pleksiglasa, sa osam kapi krvi koje, gledano iz  današnje perspektive  može označavati početak prolivanja krvi u bivšoj Jugoslaviji.

Sama štafeta urađena je tako da je imala za cilj omalovažavanje ideje bratstva i jedinstva i cele tadašnje države. Napravljena u obliku kupe, stajala je na držaču u kojem se nalazila video kaseta sa porukom, a sam aštafeta trebala je da stoji na postolju u obliku geografske karte SFRJ.. Ne samo da je bila nezgodna za nošenje nego je podsećala na hoklicu i bila predmet posprdnih komentara.

Inženjer Nikola Grujić je u februaru 1987. godine poslao pismo “Politici” u kojem je upozorio na sličnost između Klajnovog naci rada i plakata Novog kolektivizma.. Svima je bilo neverovatno kako autori nisu završili u zatvoru.

Ipak nakaradna štafeta je stigla do jugoslovenske prestonice, a slet je izvelo 5.500 učesnika. Naziv ceremonije bio je simboličan i glasio je “Upalite svetlo”.

Čast da bude poslednji nosilac štafete pripala je učenici iz Gnjlana Rajmondi Brošaj, a zanimljivo je da je na samoj svečanosti svirala pesma Đorđa Balaševića “Taj orkestra stari, pojma nema u stvari”. To je većinu gledalaca priredbe asociralo na Predsedništvo SFRJ i još jednom nagovestilo raspad celog sistema. Prvi omladinac tadšnje države Hašim Redžepi primio je dar tj. štafetu, a zaigralo se i kozaračko kolo.

Nekako u isto vreme održavao se rok koncert u hali Pionir, a štafetu su gromkim aplauzom pozdravili brojni omladinci koji su slušali legende ju scene kao što su “Leb i sol”, “Džakarta”, “Zana”, “Valentino”.. Slet bez štafete održan je i sledeće 1988. godine. Posle toga su još nekoliko puta organizovani besplatni koncerti za mlade širom trgova u celoj zemlji.

Ubrzo je i to prestalo, a ostalo je sećanje na jedan praznik koji je slavio predsednikov rođendan i mladost cele nacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here