Vesti
Ekipa Belih orlova iz Boniriga s peharom Memorijalnog kupa

U duhu nekih davnih vremena, kada su prednjačila fudbalska druženja i uzajamna saradnja srpskih klubova širom Australije, prošle subote je upriličena utakmica Belih orlova iz Albion parka (Vulonong) i njihovih imenjaka iz Boniriga.

Meč je odigran kao prvi Memorijalni kup Stojka Maglova, u čast dugogodišnjeg aktivnog člana Orlova iz Albion parka, koji je preminuo pre godinu dana.

Čelnici domaćeg kluba želeli su da njegovo ime ostane u trajnom sećanju Belih orlova, pa je pored pokretanja fudbalskog memorijala otvorena i renovirana klupska kantina koja je ponela njegovo ime.

U čast klupske legende, roštilj i bar su preminovani i sada nose ime “Stojko’s BBQ & Bar“. Vrpca je presečena uz prisustvo Stojkove familije, prijatelja kluba i navijača, a prisustvao je i otac Branko Bosančić, starešina hrama Svetog Jovana Krstitelja iz Vulongonga.

Sama prigoda je bila svečana i dirljiva, jer ovaj gest je bio uistinu lep način da se proslavi život jednog posebnog čoveka, koji je ostavio dubok trag u ovom klubu srpske zajednice.

Legendarni Stojko Maglov je godinama vodio klupsku kantinu

Duša kluba

O tome kakav je amanet Stojko ostavio u Albion parku, razgovarali smo sa klupskim blagajnikom Draganom Burazorom-Dagijem.

– Stojko je bio duša kluba, veliki čovek koji je sa Belim orlovima bio od njihovog osnivanja 1983. godine. Naš Stojko je bio jedan od osnivača kluba i ovekovečio je sve ključne promene, uključujući i onu najveću 2000. kada su se Vulongong Beli orlovi spojili s Albion park Soker klubom, i pod sadašnjim imenom se odomaćio na stadionu Teri rezerv – kaže nam Burazor.

Stojko je svojim dobrovoljnim radom nesebično pomagao svima, kako u klubu, tako i oko njega.

– Nije se štedeo i uvek je bio spreman da pruži pomoć u sklopu i van fudbalskih aktivnosti. Ukratko, Stojko je bio sinonim za Bele orlove. Poslednjih 15 godina rada u klubu je proveo radeći u kantini, pa eto otud i ideja da imenujemo bar i roštilj u čast našeg Stojketa – objašnjava klupski blagajnik.

Fudbaleri iz Boniriga uručili su prijateljima iz Albion Parka retro dres svog kluba iz 1968.
Pavićević (levo) u duelu pred golom domaćina
Svečano otvaranje Stojkovog bara na stadionu Orlova

Retro dres za uspomenu

Burazor je govorio i o inicijativi za odigravanje Memorijalne utakmice s Belim orlovima iz Boniriga.

– Ideja da se odigra prijateljska utakmica s Bonirigom je uistinu pravo osveženje i bila je pun pogodak. Meč se lepo uklopio sa celodnevnim aktivnostima u Stojkovu čast. Na početku meča kapiten Belih orlova uručio je našem kapitenu uramljeni retro dres Boniriga sa godinom osnivanja “1968“. Ovaj dres će biti čuvan na počasnom mestu u našim klupskim prostorijama – naglasio je Dragan.

U Albion parku se trude da ostanu usko povezani sa srpskom zajednicom i našim organizacijama.

– Nedavno smo u saradnji sa crkvom Svetog Jovana iz Vulongonga organizovali doček Srpske nove godine u sali Panorama House. Takođe, naše utakmice su dobro posećene, u proseku imamo oko 500 navijača, a veliki broj čine naši ljudi. Ove godine smo učestvovali i na sastanku učesnika Karđorđevog kupa, velika nam je želja da ponovo igramo na ovom velikom takmičenju i da opet osvojimo trofej kao 2005. Već godinama glavna prepreka našem učešću je plej-of Ilavara Premijer lige, koji se uvek poklapa s terminom Karađorđevog kupa – objasnio je Burazor.

Bonirigu prvi trofej

Prvi Memorijal Stojka Maglova oduševio je publiku. Beli orlovi iz Albion Parka i Boniriga odigrali su izuzetno sadržajnu utakmicu sa čak šest postignutih golova – 3:3. Bonirig je vodio sa 2:0 i 3:2, ali je Albion park uspeo dvaput da izjednači.

Strelci za Bonirig bili su Aron Peterson i Mani Gonzalez (dva), dok su za domaće pogodili Brendan Grifin i Tori Musumeci (dva gola).

Na licu mesta je doneta odluka da se izvode penali, kako bi se ipak simbolično dobio pobednik kupa. Bonirig je imao više sreće sa bele tačke i osvojio pehar.

Uskoro i turnir imenjaka?

Orlovi iz Boniriga su potvrdili gostovanje i sledeće godine u istom terminu, a u Albion Parku imaju nameru da memorijal postane tradicionalan i da uskoro preraste u turnir.

– Čvrsto smo vezani i sa Belim orlovima iz Kanbere, s kojima sledećeg vikenda igramo prijateljsku na njihovom terenu. Imajući u vidu ove obnovljene veze s našim bratskim klubovima, bilo je čak i reči da u narednim godinama odigramo dvodnevni turnir Belih orlova – iz Albion parka, Kanbere i Boniriga. Naravno, razni detalji i termini u sledećim godinama odrediće mogućnost održavanja ovakve fudbalske fešte – kaže Dragan Burazor.

Bonirig kreće na titulu

Pehar iz Vulongonga mogao bi da bude simbolična najava ambicija Belih orlova iz Boniriga u novoj sezoni.

Pod komandom trofejnog stručnjaka Brajana “Bombera“ Brauna i donedavnog kapitena Reja Milera, srpski klub će pokušati da se izbori za titulu u Prvoj ligi Novog Južnog Velsa i povratak u društvo premijerligaša.

Sezona počinje ove nedelje, utakmicom na domaćem terenu u Bonirigu protiv novajlije u ligi, ekipe Dalvič Hila. Duel rezervi počinje u 13.00, a prvi timovi igraju od 15.00 časova.

S druge strane, Albion park otvara sezonu tek za mesec dana, 4. marta protiv ekipe Taravana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here