pixabay.com

Osim što je odličan izvor vitamina C i idealan za pravljenje osvežavajućih napitaka, limun ima i mnoštvo drugih prednosti.

Ukoliko ne znate kako još možete iskoristiti ovo citrusno voće – ove ideje ća vam sigurno koristiti.

O zdravstvenim prednostima limuna je suvišno pisati, ali ono što mnogi ne znaju jeste da se njegova primena ne ograničava na kuhinju. Naprotiv, on se fantastično “snalazi” i u rutinskim kućnim poslovima, ali i u nezi lica i tela.

Odličan saveznik u čišćenju kuće

Limun je poznat kao odlično sredstvo za čišćenje doma, a naročito kuhinje i kupatila. Zahvaljujući velikoj koncentraciji limunske kiseline on se može izboriti i sa najtvrdokornijim tragovima kamenca na pločicama, kuhinjskim elementima i slavinama, a ujedno je dobar i kao sredstvo za odmašćivanje.

Može se koristiti i kao osveživač prostora

Ovaj citrus se pokazao i kao fantastično sredstvo za osvežavanje prostora. Sve što je potrebno jeste da korice limuna, u kojima se nalaze aromatična ulja, poređate na radijator ili u činijice i rasporedite ih u prostorijama. Možete napraviti i vodeni rastvor, ukoliko ne želite da korice držite na policama.

Biljke će vam biti zahvalne

Ukoliko mučite muku sa štetočinama u dvorištu ili na terasi, limun vam može puno pomoći. Kako biste uklonili bube, mrave i insekte i sprečili njihovo razmnožavanje, pomešajte limunov sok sa vodom i tom tinkturom poprskajte svoje biljke. Ovo prirodno rešenje je daleko zdravije i za vas i za vašu decu i ljubimce, a provereno radi posao.

… Kao i koža lica, vrata i dekoltea

Uključite limun u vašu negu! Limunska kiselina je odličan eksfolijator i vrlo delotvorna kada je proces obnavljanja kože u pitanju. Kako biste napravili hranljivu masku potrebno vam je i malo meda, a nakon ovog tretmana koža će biti blistava, čista i zategnuta.

Tretman za kosu i vlasište

Ukoliko je u poslednje vreme vaša koža glave suva i iziritirana, a kosa beživotna, limun je rešenje za sve probleme. Kiselina će pomoći da se sa vlasišta uklone ostaci proizvoda koje redovno koristite, a koji su zapušili pore, zahvaljujući čemu će ono “prodisati”.

Očistite metalne površine od rđe

Kako biste uklonili tragove korozije sa metalnih površina potrebno je da ih premažete pastom od limuna i malo soli. Limunska kiselina će zaustaviti proces oksidacije, dok će so, kao abrazivno sredstvo, ukloniti već postojeće naslage rđe.

Nega drvenog nameštaja nikada nije bila jednostavnija

U kombinaciji sa alkoholnim sirćetom, limunov sok je odličan i za negu drvenog nameštaja. Napravite svoj rastvor u razmeri 1 prema 1 i prespite ga u bočicu sa raspršivačem. Isprskajte njime ormane i stolove i samo prebrišite krpom od mikrofibera. Nameštaj će sijati kao nikada pre, a sve sitne ogrebotine nestati bez traga.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here