EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Sedam od 10 građana Južne Koreje protivi se ispuštanju prerađene radioaktivne vode iz Fukušime koje vrši Japan, preneo je danas kineski CCTV.

Pozivajući se na istraživanje komapnije ”Riserč vju”, CCTV navodi da od 1.000 ispitanika 72.4 odsto je reklo da se protivi ispuštanju vode, dok je nešto više od 20 odsto odobravalo taj postupak.

Među onima koji su se izjasnili kao glasači liberalnih stranaka, 83,8 odsto je bilo protiv ispuštanja u more, dok se 61,3 odsto konzervativnih glasača protivilo ispuštanju otpadnih voda.

U rezultatima ankete se takođe navodi da je protivljenje javnosti u rasponu od 60-80 odsto, bez obzira na pol, godine i region.

Ukupno 78,3 odsto ispitanika reklo je da bi Južna Koreja trebalo da zabrani uvoz svih japanskih morskih proizvoda, dok je 18,5 odsto bilo protiv zabrane uvoza.

Pogođena masivnim zemljotresom i cunamijem koji je usledio u martu 2011. godine, nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je topljenje jezgra i kontaminirala je ogromnu količinu vode radioaktivnim supstancama zbog hlađenja nuklearnog goriva.

Japan je 24. avgusta počeo da ispušta prerađenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Ranije su mediji preneli da je antijapansko raspoloženje u Kini poraslo nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here