Tanjug
Marina Abramović

Srpska umetnica Marina Abramović konačno je imala premijeru svoje prve opere “7 smrti Marije Kalas” u Bavarkosj državnoj operi u Minhenu.

Opera, koja je odlagana još od aprila zbog epidemije koronavirusa, sada može da se strimuje sa vebsajta ove operske kuće.

Performans, koji je režirala Abramovićeva, a kojem diriguje Joel Gamzou, baziran je na životnoj priči američko-grčke soprano dive Marije Kalas. Prati njenu slavu, zavidni talenat, ali i burne ljubavne afere.

Abramovićeva je kazala kako se duboko poistovetila sa Kalasovom.

– Prvi put sam Mariju Kalas čula na radiju. Bilo mi je 14. To je bilo kao udar struje – kazala je ona.

Kombinujući elemente videa i performansa, Marina u ovom ostvarenju povezuje sedam poznatih arija koje je maestralno izvodila Kalasova sa novom muzikom srpskog kompozitora Marka Nikodijevića.

Ako je predstava presek najvećih hitova Marije Kalas, u njoj se nalaze i neki od hitova gospođe Abramović. Svaku od arija prati kratak film u kojem se ona pojavljuje sa holivudskim glumcem Viljemom Dafoom.

Tu su svi karakteristični simboli koji se ponavljaju u radu Marine Abramović – noževi, zmije, vatra, oblaci – a kako se bliži kraj ove opere, identiteti dveju žena postaju toliko povezani, da je teško znati o kojoj se divi zaista radi.

Zbog epidemije je ova operska kuća broj posetilaca morala da smanji sa 2.300 na svega 500. Ostali će “7 smrti Marije Kalas” moći da pogledaju na striming servisima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here