pixabay.com

U današnjem svetu sumiranje biografije kandidata na razgovoru za posao poslodavcima nije dovoljno. Zato se oni služe raznoraznim trikovima kako bi uvideli da li je kandidat vredan da postane deo njihove firme. Ovaj test od sedam situacija vlada u krugu poslodavaca, a toliko je latentan da ga kandidat ni ne primeti.

Da li ste znali da se ponuda za čaj ili kafu može tumačiti kao deo intervjua? Hajde da vidimo u nastavku o kakvim situacijama je reč.

1. Sa razlogom vam se nudi šoljica kafe

U poslednje vreme test “šolice kafe” dobija na popularnosti među poslodavcima. Na početku razgovora, šef odvodi kandidata u kuhinju i nudi im šoljicu kafe. Nakon razgovora, poslodavac pažljivo pazi šta će kandidat da radi sa šoljom kafe, da li će pitati gde da je odloži, da li će je samo ostaviti na stolu ili se pak ponuditi da je opere u kuhinji.

Šef kompanije za razvoj računovodstvenog softvera “Xero Australia”, Trent Ines, koji je stvorio ovu metodu, kaže da ovaj trik dovoljno govori o karakteru osobe i njenim manirama, više od njihovih odgovora na stvarna pitanja iz razgovora. Takođe, može da pokaže koliko će se brzo kandidat uklopiti u tim. U ovom slučaju, najbolja odluka je da kandidat sam ode u kuhinju i opere šolju, navodi direktor Trent Ines.

2. Šef vas namerno ostavlja da čekate

U stvarnosti je test “šoljica kave” nevin trik. Situacija može biti mnogo teža ako intervju bude zakazan za 9h ujutro, ali kad kandidat dođe u kancelariju rano, poslodavac je i dalje zauzet i kandidat mora da sačeka 10 minuta. A onda još 15.

Ovaj trik može pokazati koliko je kandidat emocionalno stabilan u stresnim situacijama i koliko mu je stalo da dobije ovu poziciju.

3. Osoba u firmi koja vodi intervju iznenada počne da viče

Povišenje glasa, vrištanje, pa čak i korištenje uvredljivih termina je još jedan način oblikovanja stresne situacije i prilika da se proveri sposobnost kandidata, da li ume da se odupre stresu. Stručnjaci vam savetuju da ostanete smireni i odgovorite na ta pitanja što mirnije.

4. Osoba koja vodi intervju postavlja čudan zahtev i traži od vas da skočite kroz prozor

Još jedno neprijatno iznenađenje za kandidata. U ovom slučaju, poslodavac želi da vidi da li kandidat ima sposobnost da razmišlja “izvan okvira”. Najbolja situacija koju možete da priredite svom potencijalnom šefu jeste da ga pitate “Kakvu će korist vaša kompanija imati od mog skoka?”.

5. Poslodavac odjednom počinje da se ponaša na čudan način

Recimo, može da se desi da se poslodavac usred razgovora za posao zamisli u svoj računar, ili da bez objašnjenja napusti prostoriju ili da se javi na telefonski poziv. U takvim situacijama, najbolje bi bilo da kandidat zatraži da se intervju odloži za drugi dan, prenosi novi.ba.

6. Kandidat se upoznaje s cijelim timom

Moguće je da će šef ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama nakon razgovora. Može biti u kancelariji ili nakon posla. Ovo nije jednostavan pristojni gest, već način na koji poslodavac može da sazna mišljenja svojih zaposlenika o kandidatu.

7. Šef slučajno baca olovku na pod

Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da uoči reaktivne i dobronamerne kandidate je bacanje olovke i posmatranje reakcije kandidata. Ako se kandidat instinktivno sagne i podigne olovku, verojatno će biti primljen za taj posao.

1 COMMENT

  1. Dosta je nama nekih neozbiljnih poslodavaca. Gore navedeno rade neozbiljni…
    Da vidimo da li je poslodavac covjek od rijeci i povjerenja…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here