EPA/Jason Szenes
Savet bezbednosti UN (Foto: Arhiva)

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM nastavljena je danas nakon kratkotrajnog prekida, zbog spora oko isticanja zastave Kosova.

Do prekida je došlo ubrzo nakon početka, a  pošto je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova jer, kako je naglasio, ono nije opštepriznata država.

Posle konsultacija iza zatvorenih vrata, sednica je nastavljena, a iza kosovske predstavnice Danike Gervale ostali su isti simboli.

– To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu – naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija nije protiv učešća kosovskih predstavnika na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Kosova “promeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavila sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime