pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropske zemlje ne bi trebalo da budu uverene da će njihovi unilateralni ustupci prema Rusiji izmeniti politiku Moskve, izjavio je direktor britanske spoljnoobaveštajne službe MI6 Ričard Mur.

– Nijedna zemlja u Evropi ne bi trebalo da se zanosi mišlju da će jednostrani ustupci Rusiji dovesti do poboljšanja njenog ponašanja – rekao je on tokom svog prvog javnog obraćanja od kada je preuzeo funkciju šefa MI6 u oktobru 2020. godine, prenosi agencija AP.

Mur je pomenuo prisajedinjenje Krima sa Rusijom 2014. godine i „nedavnu koncentraciju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom“, ističući da London i dalje „ima posla sa akutnom ruskom pretnjom“.

– Naši saveznici, partneri i mi moramo da ustanemo i obuzdamo aktivnosti Rusije koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima – dodao je.

Istovremeno, direktor MI6 je naveo četiri glavne „pretnje“ sa kojima britanska obaveštajna služba mora da se suoči – Rusiju, Kinu, Iran i međunarodni terorizam.

S tim u vezi, Kinu je nazvao „najvažnijim prioritetom“ MI6 i optužio Peking za velike „špijunske operacije“ protiv Velike Britanije i njenih saveznika.

– Peking veruje u sopstvenu propagandu o krhkosti Zapada i potcenjuje odlučnost Vašingtona. Rizik od pogrešnih proračuna Kine zbog njenog prevelikog samopouzdanja je realan – smatra Mur.

Šef MI6 je takođe ocenio da je povratak pokreta „Taliban“ na vlast u Avganistanu postalo „sredstvo podizanja moralnog duha“ za militante.

Pored toga, Mur je govorio o potrebi da britanska obaveštajna služba delimično napusti tajnu atmosferu rada i započne saradnju sa IT firmama kako bi pobedila u trci u sajber naoružanju protiv protivnika Londona.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

4 COMMENTS

  1. Poruka za gospodu u Londonu , Kinezi nisu Japanci a nisu ni Nemci ‚40ih , ako se usudite njih provocirati ili napasti , termiti će biti Bozija milost za vas !

    • zakljucak dobar ali postavke ne. japanci su ih razvalili sve im uzeli i singapur i deo kine i malaju. da ludi hitler nije napao rusiju crkli bi od gladi, hranu dobijali na tackice. ne mogu da prihvate da vise nisu imperijalni , vec tigar od papira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here