EPA/MAURI RATILAINEN
Džavad Zarif

Ministar inostranih poslova Irana Džavad Zarif otkazao je za danas u Beču planirani razgovor sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, zbog zastave Izraela koju su austrijske vlasti, u znak solidarnosti sa Tel Avivom podigli na zgradi austrijske vlade i Ministarstva spoljnih poslova.

Šalenberg je izrazio žaljenje zbog otkazivanja posete od strane svog iranskog kolege, ali je istakao da Austrija svoju solidarnost sa Izraelom ne usklađuje sa programom posete iz drugih država.

– Ako teroristička organizacija Hamas ispaljuje više od 2.000 raketa na civilne ciljeve u Izraelu nećemo ćutati. Za tako nešto ne postoji opravdanje. Nikada nećemo biti neutralni prema terorizmu – poručio je Šalenberg u izjavi agenciji APA.

Glavni pregovarac Irana u bečkim pregovorima o nuklearnom sporazumu Abas Araguči je prvi kritikovao podizanje zastave Izraela na zdanja austrijske vlade.

– Beč je do sada bio odličan domaćin pregovorima. Šokantno i bolno je da se nad vladinim zgradama u Beču vijori zastava jednog okupatorskog režima, koji je u samo par dana ubio na desetine nedužnih civila, među kojima i decu – napisao je zamenik šefa iranske diplomatije na svom tviter nalogu.

I iz Austrije je usledila kritika zbog podizanja izraelske zastave na vladinim zdanjima.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer je istakao da je to kršenje neutralnosti.

– Austrija mora ostati neutralno tlo za posredovanje i postizanje mira – poručio je on podsećajući na politiku koju je nekadašnji kancelar Bruno Krajski vodio u vezi Bliskog istoka, koja je bila uravnotežena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here