EPA/Toms Kalnins

Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomazo Vitale izjavio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Vitale je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa poručio da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, slobodna da bira svoje bezbednosne aranžmane. On je ukazao da je Alijansa oduvek bila jasna i dosledna po tom pitanju, ali da taj princip nije sprečio saradnju, niti bi trebalo očekivati da će se to promeniti.

Vitale je ukazao da NATO već ima dobro razvijenu saradnju i partnerstva sa mnogim zemljama, medu kojima su one koje ne žele da postanu članice NATO-a, kao što su Austrija, Irska, Finska i Švajcarska. On je istakao da je svestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji i da su sećanja na 1999. godinu i dalje bolna mnogima.

– Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu -rekao je Vitale.

On je ukazao da prošlost ne sme da se zaboravi, ali da može da se ide napred i to je ono što NATO i Srbija rade kroz ovo partnerstvo. Vitale je rekao da su krajem 2019. Srbija i NATO obnovili Individualni akcioni plan partnerstva u okviru Partnerstva za mir, programa NATO-a kome je Srbija pristupila 2006. godine i ocenio da je to veliki korak napred.

– Sada imamo dogovoren program saradnje za sledeće dve godine -istakao je Vitale.

Šef NATO kancelarije u Beogradu ukazao je da Srbija i Alijansa već imaju plodnu, praktičnu i obostrano korisnu saradnju.

On je kao primere te saradnje naveo da NATO i Srbija rade zajedno kako bi bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara i da NATO pomaže Srbiji na jačanju kapaciteta njenih bezbednosnih snaga i institucija i obučava srpske vojnike za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Vitale je naveo da je u prethodnih 20 godina NATO uložio milione evra kako bi pomogao Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su zajedno obučavali iračke vojne lekare, a sa Srbijom postoji i dugoročna saradnja u oblasti nauke kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“.

5 KOMENTARA

 1. „…da se zaustavi humanitarna katastrofa…“ А то што су, својим активностима, направили хуманитарну катастрофу међу Србима, то ником ништа…

 2. kakav je ovaj licemer daju pare dabi srbija unistila njeno oruzje
  a ne pitaju koliko su srbiji unistili ekonomiju i indestriju i koliko
  su narod pobili

 3. – Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu -rekao je Vitale.
  Je si li ti normalan? Šta ste gadjali nego civilne ciljeve? I koja humanitarna katastrofa? Albanci su zbog vašeg bombardovanja bežali.
  Vi ste ništa drugo nego Teroristi!

 4. nato svestan nicega da si ti svestan ti bi se vratio svojoj kuci dobrovoljno i ostavijo srbiju na miru ali docice vreme da ces biti sretan ako uspes da pobegnes

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime