Tanjug/AP
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je protiv potpunog i momentalnog odustajanja od uvoza ruske nafte, koja, po njenim rečima, može biti ponovo prodata na svetskom tržištu po većim cenama.

„Ako se u potpunosti i momentalno, već danas, odreknemo nafte, predsednik Rusije Vladimir Putin će, verovatno, moći da naftu koju ne proda Evropskoj uniji, prebaci na svetsko tržište. Tamo će cene porasti i on će za nju dobiti veliku sumu, što će napuniti njegovu vojnu kasu. Potrebno je da strateški pristupimo toj temi“, rekla je predsednica Evropske komisije u intervjuu američkoj televiziji MSNBC.

Ona je navela da je uvek potrebno tražiti pravi balans kako se ne bi naštetilo ekonomiji, jer je ona najmoćnije sredstvo u suprotstavljanju ruskoj agresiji, odnosno Putinovoj agresiji, dodala je Ursula fon der Lajen.

Istakla je da slične akcije treba koordinisati sa ostalim zemljama i obećala da će Evropa vremenom doći do toga da u potpunosti i nepovratno odustane od ruskih energenata. Evropa je već odustala od kupovine uglja, ali nastavlja da uvozi gas i naftu.

„Sada se rešavamo opšte zavisnosti od ruskih fosilnih energenata sve tri vrste i nikada im se nećemo vratiti. Ako je predsednik Putin nešto postigao, onda je to gubitak najboljeg klijenta. Evropa se nikada neće vratiti. Gurnuo nas je u pravcu obnovljive čiste energije i dobro je što je tako“, dodala je ona.

EU razmatra različite varijante sankcija za uvoz nafte u okvir šestog paketa sankcija protiv Rusije.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here